Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arbetslösheten väntas öka i Stockholms län

Arbetslösheten väntas öka i Stockholms län under 2018
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
En ny prognos från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten under nästa år väntas öka till drygt 73 000 personer i Stockholms län.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

En ny prognos från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten under nästa år väntas öka till drygt 73 000 personer i Stockholms län. 

Men från arbetsgivarnas sida är behovet av personal fortsatt högt. 

– Det är det stora matchningsproblemet. De arbetslösa saknar den kompetens arbetsgivarna efterfrågar, de saknar allt från svenska språket till gymnasieutbildning, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen till DN

Under onsdagsförmiddagen presenteras en ny prognos för arbetsmarknaden i Sverige av Arbetsförmedlingen. 

Av denna framgår att Stockholms län är ett av få län i landet där arbetslösheten ökar både i absoluta och relativa tal, skriver DN. 

Anledningen är den kraftiga inflyttningen till Stockholmsområdet. Många som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige förväntas även söka sig till Stockholm. 

Under år 2017 har antalet arbetslösa i Stockholms län ökat med 1900 personer jämfört med för ett år sedan. 

Antalet arbetslösa kommer att öka

Siffran på antalet arbetslösa i Stockholm kommer i slutet av 2017 att uppgå till 70.600, 5,8 procent. Nästa år väntas siffran enligt Arbetsförmedlingen att öka till 73.200 personer, vilket motsvarar 5,9 procent, skriver DN. 

Men det finns en markant skillnad mellan inrikes och utrikes födda i statistiken. Bland inrikes födda är arbetslöshetssiffran i länet  3,1 procent medan den för utrikes födda är 14,3 procent. För utrikesfödda kvinnor är siffran ännu högre. 

– Vi samverkar väldigt mycket med Stockholms stad, med Storstockholm – tidigare Kommunförbundet Stockholms län – och med Länsstyrelsen. Nu arbetar vi med ett projekt för att kartlägga de arbetslösa och erbjuda bra utbildningar, en ganska stor andel saknar gymnasieutbildning, säger Johan Eklöf till DN

Svårt att hitta kompetent personal

De branscher där jobben procentuellt väntas öka mest under de närmaste åren är byggverksamhet, hotell och restaurang samt finansiell verksamhet och företagstjänster. 

Samtidigt som arbetslösheten väntas öka i Stockholm finns en arbetskraftsbrist, där arbetsgivare uppger att det är svårt att hitta den typ av arbetskraft som de efterfrågar. 

67 procent av arbetsgivarna inom offentlig tjänstesektorn uppger att de upplevt brist på arbetskraft när de har rekryterat under de senaste sex månaderna, skriver DN. 

Även om arbetslösheten väntas öka i Stockholm ser det desto ljusare ut när det kommer till sysselsättningen i stort. I år väntas sysselsättningen öka med 97 000 personer, skriver SVT Nyheter.  

Det är en uppskruvning med 16 000 jobb mer än vad man tidigare räknat med i den tidigare prognosen för 2017 som presenterades för ett halvår sedan.