Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arbetskläder inget arbetsgivaransvar

Facket ska nu undersöka möjligheterna att driva ärendet vidare med hänvisning till EU-rätten.
Foto: GETTY IMAGES

Arbetsgivare är inte skyldiga att bekosta eller tvätta arbetskläderna för hemtjänstens personal. Det har Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till i en färsk dom, men facket ger sig inte, rapporterar tidningen Kommunalarbetaren.

– Det här handlar om en kostnad som ska bäras av arbetsgivaren utifrån arbetsmiljöansvaret, säger Ann Georgsson, ombudsman hos fackförbundet Kommunal, till tidningen.

– Jag menar att om man ska kunna uppfylla föreskrifterna så måste man tillhandahålla kläderna också, annars blir det orimligt, säger hon.

Facket ska nu undersöka möjligheterna att driva ärendet vidare med hänvisning till EU-rätten.

Sophie Thörne, arbetsrättschef på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, är nöjd med det nu finns en vägledande dom.

Finns ny föreskrift

– Högsta förvaltningsdomstolens dom stämmer överens med den bedömning kommunen och SKL gjorde. Det har funnits fog att få frågan prövad i högsta instans men det har tagit en tid, säger hon till Kommunalarbetaren.

Sedan årsskiftet gäller en ny föreskrift från Socialstyrelsen, som innebär att all personal i äldreomsorg och LSS ska bära arbetskläder på jobbet och att dessa ska tåla tvätt i 60 grader. Men vem som ska betala för kläderna och tvätta dem står varken i den nya föreskriften eller i arbetsmiljölagen och detta har Högsta förvaltningsdomstolen tagit fasta på. Ärendet hamnade där sedan Malmö kommun överklagat en tidigare dom i kammarrätten som gick i motsatt riktning.