Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Apple öppnar
ny superbutik

FÖRÄNDRAR STADSBILDEN. Nästa helg kommer Apple officiellt presentera projektet. Butiken, som ska byggas i Kungsträdgården, kan komma att se ut så här enligt skisserna.
Foto: Apple/Forster and partners

En viktig plats i Stockholms innerstad får ett nytt utseende  och det är datorjätten Apple som bestämmer hur.

Långt gång diskussioner mellan Stockholms stad och Apple förväntas nu ge det amerikanska storföretaget rätt att bygga i Kungsträdgården.

– Stockholm är en fantastisk stad, säger Applechefen Angela Ahrendts i ett uttalande.

Expressen har fått bekräftat att den amerikanska jätten bakom Iphone tänker öppna sin första skandinaviska flaggskeppsbutik i Stockholm  och verkar ha politikerna i stadshuset på sin sida.

Det är fortfarande oklart när bygget kan komma i gång, men enligt vad Expressen erfar hoppas Apple ha sin nya butik på plats inom två år.

Men det är inte enkelt att förändra Stockholms stadsbild.

Personer insatta i affären berättar om komplicerade processer och långa samtal mellan politikerna i Stockholms Stad och några av Apples absolut högsta chefer.

Angela Ahrendts, tidigare vd för modehuset Burberry och numera försäljningschef för Apple, har personligen varit involverad för att övertyga kommunpolitikerna om vad Apple vill göra med Kungsträdgårdens utformning.

Tanken, menar hon, är att butiken i Stockholm ska få samma typ av attraktionskraft som företagets kända glaskub på Fifth Avenue i New York – en egen turistattraktion i sig.

– Stockholm är en fantastisk stad av innovation och vi känner en stor ära över att få möjligheten att bidra till samhället där, säger Angela Ahrendts i ett uttalande till Expressen.

Enligt material som Expressen kunnat ta del av ska butiken placeras närmast Hamngatan, i den norra änden av Kungsträdgården. En plats där restaurangen Friday’s i dag är belägen.

Designen är framtagen tillsammans med Forster and Partners och fasaden lär bli helt i glas för att förbipasserande ska kunna se resten av Kungsträdgården genom byggnaden.

I anslutning till den nya flaggskeppsbutiken ska utomhusplatser med kafébord byggas och känslan runt fontänen ska bli den av en amfiteater.

Butiken ska också drivas till hundra procent av förnybar energi, enligt Apple.

Apple har tidigare ställt till med rabalder när de öppnat nya butiker på ikoniska platser. De har bland annat en butik i New Yorks legendariska Grand Central Station och i Londons historiska kvarter på 235 Regent Street.

Men Stockholms Stads finansborgarråd, Karin Wanngård (S), säger i ett skriftligt svar till Expressen att hon är glad att få se Apple växa i Sverige.

– Det visar på vår attraktivitet, att globala aktörer vill förknippas med Stockholm, säger hon.

Apple kommer nästa helg att presentera projektet officiellt med en utställning i Kulturhuset. Den pågår till den 5 mars.

Fakta Apple

Grundat: 1 april 1976 i Cupertino, Kalifornien av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne

Vd: Tim Cook

Produkter: Datorer, klockor, mediecenter, musikspelare, telefoner, surfplattor och mjukvara.

Omsättning: 234 miljarder dollar (2015)

3 – antal Applebutiker i Sverige

112 – antal Applebutiker i Europa

474 – antal Applebutiker i världen