Anställda på Metro har nu fått lön – av länsstyrelsen

Ulrika Hyllert, ordförande för fackförbundet SJF.
Foto: TOR JOHNSSON / SJF
Metro är nu föremål för företagsrekonstruktion.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anställda på Metro, åtminstone en del av dem, har nu fått lön tack vare den statliga lönegarantin. 

Beskedet kom under måndagen. 

– Jag kan bekräfta att några av våra medlemmar på Metro nu har fått lön, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Svenska journalistförbundet, SJF. 

Metros djupa finansiella kris rullades upp efter att Kronofogden slog i mars slog till mot tidningens konton och kunde säkra 2,8 miljoner kronor, vilket avslöjades av Expressen. 

En bråkdel av de skulder på totalt 59 miljoner kronor som Metros Media House dragit på sig. 

Efter två veckor – nu har det betalats lön

Några dagar senare, den 25 mars, kom ett kvitto på tidningens kris: lönen tickade inte in på de anställdas konton. 

Först i dag, två veckor senare, kom beskedet att åtminstone en del av de anställda har fått sina löner. 

– Jag kan bekräfta att några av våra medlemmar på Metro nu har fått lön. Vi har väldigt knappa uppgifter eftersom länsstyrelsen har kort telefontid och vi inte fått tag på dem efter att vi fick höra att lön utbetalats, säger Ulrika Hyllert, ordförande för fackförbundet SJF. 

”Glädjande att länsstyrelsen varit snabba”

Personalen är anställd i dotterbolaget Tidnings AB Metro. I den pågående företagsrekonstruktionen har Metros juridiska ombud, Marcus Werner, tidigare berättat att arbetet med att få ut lönerna varit prioriterat. 

Detta har skett genom att ansöka om statlig lönegaranti hos tingsrätten – och om det beviljas så betalas lönerna ut av länsstyrelsen, vilket nu har skett i åtminstone en del av fallen. 

– Jag kan inte säga hur många som har fått och som ännu inte har fått. Men det är glädjande att länsstyrelsen varit snabba och att lönerna nu verkar vara på gång att betalas ut, säger Ulrika Hyllert. 

Expressen har tidigare berättat att ansökningarna om statlig lönegaranti omfattar två månadslöner för Metros nästan 100 anställda – och därmed miljontals kronor. 

Expressen har sökt den lokala klubbordföranden för SJF och advokat Helena Ståbi som sköter rekonstruktionen.