Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anställda: Måste betala för att jobba på Indian Garden

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Razaul Karim äger restaurangkedjan Indian Garden.
Foto: Facebook.
Foto: Facebook.
Foto: Facebook.
Indian Garden finns på sex platser i Stockholm.
Indian Garden i Gallerian i centrala Stockholm.
Foto: Indian Garden

Anställda vittnar om långa arbetspass och låg lön i köket på restaurangkedjan Indian Garden, skriver både Arbetaren och Dagens ETC. 

Dagens ETC:s källor uppger dessutom att personer betalat tiotusentals kronor för att få arbeta i Sverige.

Kedjan har flera gånger dömts efter att ha betalat för låga löner – samtidigt som ägaren Razaul Karim lever ett ekonomiskt välmående liv.

– Personalen säger inte sanningen, säger han till Expressen.

Indian Garden är en restaurangkedja som serverar indisk mat på sex restauranger i Stockholm och en i Norrköping. Kedjan grundades av Razaul Karim, som kom till Sverige från Bangladesh på 90-talet.

Restaurangkedjan är prisbelönt. Karim har förekommit i medier flera gånger och när han öppnat nya restauranger har en rad kändisar synts i vimlet.

Men bakom framgångssagan finns anklagelser om att kedjan missbrukat det svenska systemet för arbetskraftsinvandring.

Det skriver nu Dagens ETC, som har pratat med flera före detta anställda. Tidigare har även Arbetaren uppmärksammat uteblivna löner, fusk med arbetstillstånd och dåliga arbetsvillkor inom kedjan.

Enligt uppgifter till Dagens ETC lockar ägaren och grundaren Razaul Karim folk från sin hemstad Sulet i Bangladesh till Sverige för att jobba. Dagens ETC har talat med källor som säger att man får betala mellan 60 000 och 100 000 kronor för ett arbetstillstånd. Och väl i Sverige får personerna jobba minst tio timmar om dagen, sex–sju dagar i veckan.

Timlönen uppges vara runt 30 kronor.

Uppgifter: Betalade 60 000 för arbetstillstånd

En namngiven tidigare anställd berättar för tidningen att han brukade jobba varje dag, ofta från morgon till kväll, för cirka 8 000 kronor i månaden.

– Jag arbetade med flera personer som betalat 60 000 kronor eller ännu mer för ett arbetstillstånd, säger han till Dagens ETC.

En annan namngiven tidigare anställd berättar att han jobbade elva–tolv timmar om dagen.

Ytterligare en namngiven person som tidningen har pratat med kallar Karim ”en fantastisk kock” och ”väldigt trevlig till en början”.

Men hon berättar också:

– De (anställda, red. anm.) började jobba vid sextiden och gick hem ofta framåt tio på kvällen. De jobbade sju dagar i veckan. Bodde sex–sju stycken i en etta. Karim gav dem bara 6 000 kronor i lön, kontant i handen.

Arbetaren pratade redan i januari med en av de ovan namngivna personerna och flera andra före detta anställda, som vill vara anonyma. En av dem säger till tidningen:

– De allra flesta som jobbar på Indian Garden jobbar sju dagar i veckan, hela dagarna. Jag gjorde det, i minst fyra år och fick aldrig semester.

Tingsrättsdomar om för låga löner

I både Dagens ETC:s och Arbetarens reportage berättas också att att ägaren krävt att få ta del av serveringspersonalens dricks.

Enligt andra Dagens ETC-källor har anställda på papperet fått den lön Migrationsverket kräver för arbetstillstånd: 13 000 kronor. Men då har de tvingats ta ut pengar och ge tillbaka till chefen, skriver tidningen.

Dagens ETC och Arbetaren har tittat på tingsrättsdomar som visar att kedjan betalat ut lägre lön än avtalat, och inte heller har betalat vare sig semesterersättning eller övertidsersättning. I förlikningar har Indian Garden tvingats betala tillbaka 885 000 kronor, uppger Dagens ETC.

När Dagens ETC sökt Karim har man bara fått svar via sms: ”Eftersom det pågår en förhandling kan jag tyvärr inte svara på frågor just nu. När allt är klart träffar jag dig gärna för att svara på frågor, men inte om enskilda fall.”

Samtidigt lever ägaren ett ekonomiskt välmående liv med en villa i Saltsjö-Boo, och han äger en röd Rolls-Royce och en Cadillac Escalade.

Ägaren: ”Det stämmer inte”

När Expressen når Razaul Karim säger han att han är ledsen över det som har framkommit i medier.

– Det stämmer inte. Personalen som har uttalat sig säger inte sanningen, säger han.

Enligt Karim har flera av de som uttalat sig slutat eller fått sparken för längesen, och sen gått samman mot honom. Han säger att det de berättar inte stämmer – vare sig nu eller tidigare.

– Nej, nej aldrig.

– De har inte jobbat sju dagar och tolvtimmaspass. Vi har inget sådant system.

Razaul Karim har nu anlitat en advokat som han ska möta nästa vecka. Han överväger att göra en polisanmälan mot en av dem som har uttalat sig, då personen enligt Karim kommit med ”alltför grova anklagelser utan stöd”.

Han berättar vidare att angående tingsrättsdomarna har de inblandade fått sin övertids- och semesterersättning. Det fanns oenighet, men det är löst.

Om vi skulle prata med anställda hos dig i dag, vad skulle de säga?

– Jag vet att alla är nöjda. 

LÄS MER: Tareq och Habib drömde om ett klipp 

LÄS MER: Alamin, 29, jobbar 12 timmar om dagen – får ingen lön