Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andreas blåst på 7 000 kr av kortbedragaren

Andreas Papagiannis blev av med drygt 7 000 kronor efter att någon kommit över hans bankuppgifter.
Foto: Privat
Antalet kortbedrägerier har ökat rejält på senare år.
Foto: Tommy Pedersen

Småbarnspappan Andreas Papagiannis blev i höstas av med 7 000 kronor – efter att någon handlat med hans kort på nätet.

– Jag blir mest förvånad. Det är sådant som händer andra, inte mig, säger han.

Men trots att han fått fram en IP-adress så valde polisen att inte gå vidare med förundersökningen.

När Andreas Papagiannis, 38, från Göteborg var i Grekland på semester med sin familj så råkade de ut för en trafikolycka. Bolaget som de hyrt bilen av hade då berättat att de skulle dra av drygt 7 000 kronor för att betala för reparationen.

Så när Andreas Papagiannis såg att det reserverats en sådan summa på sitt konto så anade han först inte att det kunde ligga något lurt bakom. Men när summan sedan dragits visade det sig att pengarna betalats ut till en internetbutik – som han aldrig själv handlat på.

– Jag ringde min fru och frågade vad det var för något. Och hon ställde samma fråga till mig, berättar Andreas Papagiannis.

Ska ha använt sig av flera svenska kort

När han kontaktade webbshoppen så berättade de att flera svenska konton använts för att köpa produkter som levererats till en adress i London. Köparen hade på något sätt lyckats komma över Andreas Papagiannis och de andras kortuppgifter.

– Jag vet inte hur de kommit över mina uppgifter. De på bolaget trodde att de kanske hade någon kortnummersgenerator, eftersom det var flera svenska kort som drabbats, säger Andreas Papagiannis.

Han polisanmälde stölden till polisen och spärrade sitt kort. Efter det har han också lyckats gå tillbaka pengarna.

– Vi hade ju precis kommit tillbaka från semestern, varit med om en trafikolycka där det drogs 10 000. Så det var verkligen fel tillfälle, säger Andreas Papagiannis.

Polisen: Var försiktig med bankuppgifterna

Andreas Papagiannis lyckades få fram en IP-adress och en plats varifrån köpet gjordes. Men det räckte inte för att polisen skulle fortsätta med förundersökningen, som nu är nedlagd.

– Bara informationen om IP-nummer är inte tillräcklig grund för att kunna fatta ett beslut om skälig misstanke. Det finns i dag så många osäkerhetsfaktorer som gör att ett IP-nummer i dag inte är värt så där jättemycket, säger chef på bedrägerisektionen i region Väst, Magnus Lindegren.

Han är inte insatt i Andreas Papagiannis specifika fall, men generellt så menar han att det krävs ganska mycket uppgifter för att kunna gå vidare med ett sådant här fall. Därför uppmanar han i stället till förebyggande åtgärder.

– Man ska hantera sina kortuppgifter som en värdehandling. Man ska vara väldigt försiktig med till vem man ger uppgifterna, säger Magnus Lindegren.

Så skyddar du dig

Var försiktig

Var noga med på vilket sätt och var du lämnar ut dina bank- och personuppgifter. Det är då viktigt att vara kritisk till erbjudanden och liknande som är för bra för att vara sanna.

Https-adress

Banker och andra sidor har en https-adress, som gör sidan säkrare.

– Det kommer ett hänglås i webbadressfönstret som visar att sidan har ett certifikat. Du får en kryptering på det och det är ett sätt att kunna se att det är en säker sida, säger Magnus Lindegren.

Dynamisk CVV-kod

Kolla med din bank om det går att få en dynamisk CVV-kod. Då får du en kod som gäller tillfälligt i några timmar per tillfälle, vilket gör det svårare för bedragare att komma åt dina uppgifter.