Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Ygeman drar tillbaka sågat elnätsförslag

Infrastrukturminister Anders Ygeman (S) drar tillbaka ett sågat elnätsförslag.
Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman öppnar för att ställa tuffare krav på Eon och Vattenfall om att överskott ska gå till näten i stället för till vinster.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Infrastrukturminister Anders Ygeman (S) drar tillbaka ett sågat förslag som skulle ha gett elnätsbolagen möjlighet att få ut 28 miljarder kronor av sina kunder, rapporterar Dagens Nyheter, DN

– Det finns saker de andra partierna vill justera, säger Ygeman till tidningen, som öppnar för att kräva att Eon och Vattenfall låter pengarna gå till investeringar i stället för till vinst. 

DN har granskat lagförslaget från regeringen som skulle ge elnätsbolagen möjlighet att ta ut sina ”outnyttjade intäktsöverskott” från 2012 fram till 2015 i vinst: 28 miljarder kronor. 

Sex av åtta riksdagspartiet röstade ner propositionen. 

Anders Ygeman: ”Därför drar vi tillbaka propositionen”

Och nu berättar nyhetssajten Altinget att regeringen drar tillbaka förslaget. 

– Det finns saker de andra partierna vill justera. De menar att de inte har kapacitet att göra det i riksdagsförhandlingen. Därför drar vi tillbaka propositionen, säger Anders Ygeman till DN. 

Näringslivsutskottet ordförande Lars Hjälmered (M) välkomnar beslutet. 

– Det är bra att de drar tillbaka förslaget. Min förväntan är att energiministern bjuder in samtliga partier till samtal för att i närtid få ett nytt förslag på plats. 

Öppnat för tuffar krav på elnätsbolagen

Anders Ygeman gör nu en helomvändning och säger att han i stället är beredd att kräva att Eon och Vattenfall investerar mer pengar i näten i stället för att ta ut vinster. 

– Kapitalbaskravet är den den huvudsakliga gränsen för hur mycket ytterligare investeringar man behöver göra för pengarna och den är vi beredda att titta på, säger Anders Ygeman till DN