Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Borg lämnar ännu ett uppdrag

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dominika Peczynski och Anders Borg har båda levt i rampljuset förut – men de senaste två månaderna har de hållit låg profil
Foto: OLLE SPORRONG

Anders Borg lämnar World Economic Forum.

Svenska Dagbladet avslöjar att han slutade i tysthet – redan i augusti.

– Jag kan bekräfta att han slutade då men säger inte mer än så, säger Oliver Cann, talesperson för World Economic Forum, till Dina Pengar.

Det är det tredje prestigeuppdraget som Anders Borg lämnar efter skandalfesten i Stockholms skärgård.

Först hoppade han av från Kinneviks styrelse där han även fungerade som bolagets vice ordförande.

Sedan lämnade Anders Borg även sitt uppdrag hos finansjätten Citigroup.

Citigroup: ”Hans eget beslut”

– Det var helt och hållet hans eget beslut, sa Anneli Sundström, kommunikationsdirektör hos Citigroup, efter hans avhopp. 


LÄS MER: Anders Borg förlorade en miljon efter Skärgårds-festen


Det var i november 2014 som Anders Borg utsågs till ordförande för arbetsgruppen inom World Economic Forum, som heter ”Framtidens finansiella system”.

Anders Borg hyllades då av Klaus Schwab, grundare och ordförande för World Economic Forum.

WEF: "Kontakta Anders Borg"

– Anders är en av världens mest respekterade finansiella ledare, vi är hedrade att han går med World Economic Forum, sa WEF-chefen då.

I dag är de fåordiga på World Economic Forum. Talespersonen Oliver Cann bekräftar bara att Anders Borg lämnade sitt uppdrag i augusti.

– Jag säger inte mer än så. Om ni vill ha mer information, var snälla och kontakta Anders Borg, säger han.

När Dina Pengar når Cann är han ovillig att prata och försöker avsluta samtalet. Han vill inte svara på varför Anders Borg lämnade sitt uppdrag.

När skulle han ha avslutat det?

– Kontraktet var på deltid, ett konsultuppdrag. Det avslutades i augusti och var en ömsesidig överenskommelse, säger Oliver Cann – och upprepar att han inte har mer att säga.

Anders Borg fåordig om skandalen

Även Anders Borg har varit fåordig efter fylleskandalen.

– Jag fokuserar på de uppdrag jag har, det är det enda man kan göra i en sådan här situation, sa han intervju med Göteborgs-Posten i början av september.

Direkt efter att skandalen blev offentlig gick Anders Borg ut via Facebook och bad om ursäkt.


LÄS MER: Gästernas berättelser från skandal-festen


''Min ursäkt på Facebook handlade om att jag betett mig otrevligt. Den ska inte tolkas som ett erkännande av brott. Jag har inte gjort något brottsligt. Rykten, hörsägen och överdrifter i tredje hand bör inte ligga till grund för spekulationer om brottsanklagelser'', skrev Anders Borg och tillade:

''I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag lämna mitt uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima av omsorg om bolagen."

Anders Borg förlovad med Dominika Peczynski 

Anders Borg förlovade sig med PR-kvinnan och tidigare artisten Dominika Peczynski i Rom i slutet av maj och berättade om händelsen på sociala medier.

Hon stöttade Anders Borg efter skandalfesten i skärgården några månader senare:

– Anders kvinnosyn är till hundra procent sund. Han är en snäll, omtänksam och mycket jämställd sambo. Han lyssnar, peppar och engagerar sig i allt jag tar mig för. Anders har ett stort, varmt hjärta och han är min bästa vän, skrev Dominika Peczynski på Facebook då.

Anklagelserna mot den tidigare finansministern efter skärgårdsfesten bestod bland annat i att han ska ha kallat kvinnor för "hora" och ”slampa".

Expressen har sökt Anders Borg via hans fästmö.