Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler svenskar tar snabba lån med skyhöga räntor

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Svenskarnas konsumtionslån fortsätter att rusa.

Det får låneportföljerna hos de mindre bankerna att svälla, visar Expressens genomgång.

– Självklart oroande, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer. 

Svenskarnas skuldberg fortsätter att växa. Trots stramare lånekrav har skuldsättningen fördubblats på tio år, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. 

Främst utgörs skulderna av bolån, men det är konsumtionslånen som fått det största uppsvinget de senaste åren. Enligt många bedömare bidrar stramare bolåneregler till utvecklingen. Det tror också Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna. 

– Naturligtvis bidrar bolånetaket och liknande regleringar till ökad efterfrågan på konsumtionslån. Jag brukar avråda från det, eftersom räntan är så pass hög på konsumtionslån. Men jag förstår rävsaxen. Man måste ju ha någonstans att bo, säger han. 

I januari 2016, innan det första amorteringskravet infördes, var tillväxttakten för konsumtionslån 3,2 procent. I dag är motsvarande siffra 6,1 procent. 

– Självklart är det oroande. Nu när räntorna är så låga på våra bostäder borde vi kunna spara i stället för att låna ännu mer, anser Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer. 


LÄS MER: Så blir du vinnare i bankernas bolånekrig 

Småbanker är vinnare

Vinnare på den utökade lånekakan är de många låneaktörer som etablerat sig på marknaden på senare år. Flera av dem har gått från att vara kreditmarknadsbolag till att bli börsnoterade banker, som Collector, Resurs och TF Bank. Nordax har likartad verksamhet, men köptes ut från börsen i februari i år. 

De tre förstnämnda rapporterade samtliga en tvåsiffrig tillväxt och en ökad utlåning till konsumenter i andra kvartalet. 

Störst sett till storlek på låneportföljen är Resurs Holding, som äger Resurs Bank. Banken känns för de flesta kanske främst igen genom samarbeten med stora butikskedjor som Bauhaus, Netonnet och XXL. 

Resurs har i dag 26,6 miljarder kronor utlånade, och 54 procent av portföljen består av konsumentlån. Under andra kvartalet ökade konsumentlånen med hela 23 procent. Resultatet ökade med 10 procent till 374 miljoner kronor, vilket fick aktien att stiga när rapporten för andra kvartalet anlände i slutet av juli. 


FRIDA BRATT: Superräntan gör det mer förmånligt att vara rik 

TF Bank en snabbväxare

Också Collector Bank, som i dag har 1,5 miljoner kunder, fick se sin portfölj svälla rejält i andra kvartalet, med 26 procent. Konsumtionslånen står för 51 procent av portföljen, som är värd hela 21,5 miljarder kronor.  

Grundare och tillförordnad vd Lena Apler påpekar att en stor del av tillväxten avser krediter till företag. Hon säger sig vara medveten om att Collector och andra banker tjänar på att kunder tar konsumtionslån utan säkerhet för att finansiera exempelvis kontantinsatsen vid ett bostadsköp. 

– Det vore klokt om regelverket medgav högre belåning av bostadsrätter och villor för förstagångsköpare, vilket ger en billigare finansiering än lån utan säkerhet, säger Lena Apler.


LÄS MER: Välj rätt kreditkort – undvik höga avgifter 


Den riktiga snabbväxaren i sammanhanget är dock TF Bank, även om låneportföljen är betydligt mindre än kollegernas. I andra kvartalet ökade den med inte mindre än 37 procent, till fyra miljarder kronor. Det ska dock påpekas att den största delen av utlåningen sker i andra länder än i Sverige. 

Nordax har inte offentliggjort rapporten för första halvåret i år, men 2017 växte bankens låneportfölj med 5 procent, jämfört med året före. 


LÄS MER: Blanketten storbankernas knep för att behålla kunderna 

Ränta på 33 procent

Men att låneaktörers portföljer ökar behöver inte vara ett dåligt tecken, anser Christina Söderberg. 

– Det kan också betyda att konkurrensen har ökat. Det gör att vi som tar lån kan få lägre räntor, säger hon.

Men – hos flera av de låneaktörer Expressen har tittat närmare på är räntorna skyhöga. 

Hos exempelvis TF Bank får den som lånar 10 000 kronor, med en återbetalningstid på 5 år, betala en effektiv ränta på inte mindre än 33 procent. 

Hos Resurs Bank ger ett lån på 100 000 kronor med sex års löptid en effektiv ränta på 8,82 procent, enligt bankens eget exempel. Collector Bank erbjuder räntor på mellan 4,9 procent och 15,9 procent, och vilken ränta du får vet du först när du gjort en ansökan. 

LÄS MER: En generation unga kan inte påbörja sina liv