Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allra-kritiker fick sina mejlkorgar hackade

Hackaren letade efter material som hade koppling till Allra.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
En person har delgivits misstanke om grovt dataintrång.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Den mystiske hackaren skickade mejlen vidare till en hemlig mejladress i Schweiz.
Foto: Konstantin Kolosov / Konstantin Kolosov kkolosov.ru

En av Allras främsta kritiker misstänker att han har fått sin telefon och mejlkorgar hackad och källor avslöjade.

En mystisk hackare har ”kapat” mejlen och skickat dem vidare till en anonym mejladress i Schweiz.

En före detta vd pekas ut.

– En person har delgivits misstanke om brott. Det gäller grovt dataintrång, bekräftar kammaråklagare Karin Lindqvist, som i övrigt är förtegen om utredningen.

Fyra personer står åtalade i den så kallade Allra–härvan, däribland vd:n Alexander Ernstberger. Brottsmisstankarna gäller att de fyra medvetet ska ha berikat sig på pensionsspararnas pengar och misstankarna omfattar bland annat grovt mutbrott och går tillbaka till affärer gjorda 2012 när Allra hette Svensk Fondservice. Alla fyra nekar till brott.

Rättegången startar i mitten av oktober och väntas pågå under 28 rättegångsdagar.

Den nu pågående polisutredningen om dataintrång är helt fristående från Allra–målet och drivs som en separat förundersökning och leds från åklagarkammaren i Stockholms city. Kammaråklagare Karin Lindqvist är utsedd till förundersökningsledare och ytterst knapphändig med uppgifter.

Granskat Allra

Patrick Siegbahn har under flera år skrivit om pensionsbolaget Allra på sajten Småspararguiden. Han har haft flera granskningar om företaget.

Småspararguidens Patrick Siegbahn fick sin telefon hackad.
Foto: Småspararguiden

Enligt SVT, som var först med att rapportera om det misstänkta intrånget, ska Patrick Siegbahn för ungefär ett år sedan ha upptäckt att hans telefon inte fungerade som den skulle. Någon hade lyckats få hans teleoperatör att flytta över telefonnumret till en helt annan telefon. Därifrån hade ”inkräktaren ” lyckats ta kontroll över hans Google-konto och skicka mejl till hans källor i hans namn.

Intrången har skett vid två tillfällen. Dels i augusti 2018, dels i oktober.

– Intrångspersonen har gjort kontaktförsök med personer i min närhet och letat efter mina källor, säger Patrick Siegbahn till Expressen.

Har ”inkräktaren” kommit över dina mejl?

– Ja, hela mitt Google-konto.

Även mejlkonversation som du har haft med dina källor?

– Ja, absolut, så är det. Det är väldigt obehagligt för personer som varit i kontakt med mig i förtroende. En mardröm för mig när folk har offrat någonting och berättat för mig.

Vem tror du ligger bakom?

– Jag har flera skäl till att tro att det har kopplingar till Allra–granskningen. Den allra tydligaste kopplingen när jag går igenom allt efter intrånget, materialhistorik, loggar, mejl som har skickat, är att det bara en massa referensen till mitt jobb att granska Allra.

Mystisk mejladress i Schweiz

Enligt Patrick Siegbahn har också ”inkräktaren” vidarebefordrat alla mejl som han har haft med Allra–åklagaren.

– De mejl som skickats vidare har gått via till via en krypterad mejladress i Schweiz.

Efter det första intrånget i augusti förra året vidtog Patrick Siegbahn flera försiktighetsåtgärder för att förhindra dataintrång. Men det gjordes ytterligare en attack.

– Vid ett andra intrång fick personen kontroll över Whatsapp-appen och började ställa frågor till mina kontakter om Allra-rättegången, säger han till SVT.

Åklagaren bekräftar

Brottsmisstanken gäller grovt dataintrång. 

– Det finns en förundersökning med den inriktningen. Jag vet inte om det kommer att utveckla sig till något annat, läggas ned eller utökas. Det kan jag inte svara på i dag, säger kammaråklagare Karin Lindqvist till Expressen. Och tillägger:

– En person har delgivits misstanke om brott.

Kammaråklagare Karin Lindqvist är förtegen om de närmare omständigheterna i ärendet och vill inte uttala sig om det har någon beröring med Allra-fallet.

– Det råder förundersökningssekretess.

” Obehagligt och tråkigt”

Inom polisen misstänker man att dataintrången är kopplade till att någon eller några är ute för att försöka ”störa” den kommande Allra–rättegången.

Flera beslag har gjorts. Bland annat minst en hårddisk.

Polisutredningen gäller bland annat att Patrick Siegbahn ska ha fått sin telefon hackad och att någon chattat med mannens vänner i ett försök att locka fram användbar information som hackaren eller hackarna tror att de har.

Tidigare vd misstänks

Expressen har pratat med flera personer inom polisen och åklagarväsendet om de mystiska hackerattackerna. Ingen vill uttala sig med namn. Men flera beskriver misstankarna som ”obehagliga”.

Misstankarna riktas mot en man som tidigare varit vd för ett företag. Detta företag har ingen koppling till pensionsbolaget Allra.

Hur vet man att det är dataintrång?

– När det gäller den här mannen så han lämnat väldigt tydliga it–spår efter sig. Killen tror sig vara duktigare än vad han är. Han råkande synka hela sin hårddisk till Siegbahns hårddisk eller Google drive. Det var inte jättesvårt att se vem som farit fram, uppger en källa med insyn.

Letat efter uppgifter om Allra-åklagaren

Enligt uppgift till Expressen misstänks också några centrala vittnen i den kommande Allra–rättegången ha fått sina mejlkorgar hackade. Vem eller vilka som ligger bakom dessa attacker är inte känt. Kammaråklagare Karin Lindqvist vill heller inte kommentera uppgiften.

Under dataintrången ska det enligt Expressen källor ha sökts efter material om kammaråklagare Thomas Hertz som är en av åklagarna i Allra–målet.

Thomas Hertz har inte velat kommentera Expressens uppgifter.

Under hackerattackerna har det bland annat letats efter uppgifter om kammaråklagare Thomas Hertz som driver Allra–målet.
Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV

Den misstänkte före detta vd:n har ingen koppling till det tidigare pensionsbolaget Allra.

Enligt Expressens källor har polisen dock hittat en faktura från ett företag som drivs av en person närstående den misstänkte mannen.  Expressens källor uppger att fakturan var på 890 000 kronor och avsåg juridisk rådgivning och ställd till Allra Sverige AB. 

Polisen hittade faktura

Fakturan finns med i den nu pågående förundersökningen om dataintrång. Det är dock oklart om fakturan kan kopplas till brottsutredningen, eller om det är en tillfällighet att fakturan kom från en närstående till den misstänkte.

Den aktuella mannen, som alltså inte har någon koppling till det numera nedlagda pensionsbolaget Allra, förekommer i ett uppmärksammat mål där han blev polisanmäld av majoritetsägarna i ett börsnoterat bolag. Anmälan gällde bland annat falska fakturor och att han låtit renovera sin bostad på företagets bekostnad. Företaget sparkade honom direkt från det dåvarande vd-jobbet efter av en av bolagets revisorer slagit larm om misstänkta oegentligheter.

Dömts till fängelse

I tingsrätten har mannen fällts för grov trolöshet mot huvudman och dömts till ett flerårigt fängelsestraff. I rättegången åberopade han själv mejl som han fått via en okänd person.

– I den processen åberopade mannen hackade mejl från personer med koppling till företaget som bevisning för sin oskuld. Mannen påstod att en anonym person överlämnat mejlen, säger en källa med insyn i den gamla brottsutredningen.

– Det var hackat material där någon hackat sig in i deras datorer och tagit deras mejlkorgar och korrespondens, säger en person med insyn i den gamla utredningen. Källan säger sig inte vara förvånad om han själv hackat sig in och stulit de interna mejlen.

Enligt polisen har mannen avancerade kunskaper inom it-området.

- Han har alla nödvändiga kvalifikationer för att göra en sådan här grej, säger en person med insyn i den gamla brottsutredningen.

Vapen hittat

Mannen, som också åtalats och dömts för vapenbrott sedan en pistol med magasin av fabrikat Smith & Wesson hittats hemma hos honom, har överklagat båda fallen till hovrätten.

Expressen har tidigare talat med Allras vd Alexander Ernstberger om ärendet. Han har då uppgett att företaget inte har någon kännedom om det inträffade.