Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvo Cars kinesiske ägares mystiska intåg i tyska Daimler

Volvo cars ägare kinesen Li Shufu.
Foto: WU WEI / AP XINHUA
Kungen och Geelys ägare Li Shufu under ett möte i Hangzhou i Kina 2010.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Volvo Cars kinesiska ägare Geely och dess styrelseordförande Li Shufu håller nu i taktpinnen och storköper in sig europeiska fordonstillverkare.
Foto: RALPH ORLOWSKI / REUTERS X00960

Den kinesiska miljardären Li Shufu köper in sig i tyska Daimler.

Privat – och inte via Geely som det först rapporterades, uppger Reuters.

– Om han investerar utanför Geely är det sannolikt för att lägga dimridåer, säger sparekonomen Joakim Bornold.

På fredagskvällen kom nyheten om att kinesiska Geely har köpt in sig i den tyska fordonstillverkaren Daimler, som bland annat äger Mercedes-Benz. Det har länge spekulerats om köpet – och nu bekräftades det av Daimler.

– Ett minst sagt ett uppseendeväckande agerande från Geely, det kommer få stora konsekvenser, sa Nordnets sparekonom Joakim Bornold direkt efter nyheten.


LÄS MER: Kinesiskt/svenskt toppmöte om Volvo


Li Shufu köper in sig i Daimler

Geely är ett känt namn i Sverige på grund av att det kinesiska bolaget äger Volvo Cars. Nyligen köpte också företaget alla finansmannen Christer Gardells aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo – och är nu storägare även där, tillsammans med Industrivärden.

Enligt Reuters är det dock inte Geely som nu har köpt in sig i Daimler.

I stället handlar det om en privat investering från Li Shufus sida. Shufu är den kinesiske miljardär som kontrollerar och är ordförande i Geely. Det privata köpet uppfattas dock av experter som mystiskt

Joakim Bornold tror dock inte på att Shufu går in privat.

– Det är uteslutet. Han har helt enkelt inte så mycket pengar, säger han.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Har köpt tio procent aktier

Köpet gäller närmare tio procent av aktierna, exakt 9,69 procent – till en summa av 7,5 miljarder euro, motsvarande cirka 75 miljarder kronor, enligt Bloomberg.

– Har karln en egen sedelpress? undrar Dagens Nyheters motorkrönikör Lasse Swärd. 

Att det är Shufus privata investering bekräftas även av Svenska Dagbladet, som har pratat med Daimlers kommunikationsdirektör Jörg Howe.

– Det enda vi vet är att Li Shufu har köpt 9,69 procent. Han har köpt det som en privat investering och inte via Geely. Han blir därmed störste ägare, säger han till SvD Näringsliv.

I ett officiellt uttalande säger Howe:

– Li Shufu är en kinesisk entreprenör Daimler känner väl till och värderar högt när det kommer till kompetens och fokus på framtida utveckling.


LÄS MER: Nya uppgifter: Så vill Geely utöka sitt fordonsimperium 


Mercedes en konkurrent till Volvo

Liksom AB Volvo är Daimler, genom Mercedes-Benz-lastbilar, en stortillverkare av lastbilar – och Volvos värsta konkurrent.

Enligt Joakim Bornold är nyheten om köpet negativt för både Volvo Cars och AB Volvo.

– Det är svårt att veta vad Geely har för planer för Volvo nu. Det är kontroversiellt att köpa in sig i en konkurrent så här, säger han.

Frågan är hur pass glada näringsminister Mikael Damberg och statsminister Stefan Löfven är efter det kinesiska intåget i tyska Daimler.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om Shufu gör privata investeringar tror Bornold att han gör det "för att lägga dimridåer".

– Konkurrensverk och relationen med Volvo kan bli ett problem, säger han.

I en analys i SvD skriver Jonas Fröberg:

"Li Shufu blir som privat investerare störste ägare i Daimler. Inte genom Geely. Fungerar det reptricket för att lura EU:s konkurrensmyndigheter? Det reser ändå stora frågetecken för Geelys köp av AB Volvo och Volvo Cars börsintroduktion". 

Li Shufu träffar Mikael Damberg

I går fredag var Li Shufu på besök i Sverige och träffade bland annat Industrivärdens styrelseordförande Fredrik Lundberg och vd:n Helena Stjernholm.

Helena Stjernholm, vd för Industrivärden, träffade på fredagen lastbilstillverkaren Volvo AB:s nye storägare, kinesen Li Shufu - som via företaget Geely också äger Volvo Cars. Inget har dock kommit ut från mötet.
Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN

I dag, lördag, ska Li Shufu möta näringsminister Mikael Damberg. Båda besöken är omgärdade av stort hemlighetsmakeri och på näringsdepartementet sa sig pressekreteraren Sam Assadi inte veta något om bakgrunden till besöket  i Sverige – eller varför Li Shufu ska träffa näringsministern.

– Jag har inte mer information just nu om lördagens möte, säger pressekreterare Sam Assadi till Dina Pengar.