Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Börsfall för verkstadsjättar efter Expressens avslöjande

Stockholmsbörsen öppnar nedåt på onsdagen.

Flera verkstadsjättar faller tungt efter att Expressen avslöjat koppling till ryska kärnvapen.

Bland annat är Atlas Copco ner cirka fyra procent.

Stockholmsbörsen väntades öppna svagt uppåt men storbolagsindex var en kvart in i onsdagens handel i stället på minus, cirka en procent.

Efter att Expressen avslöjat att flera verkstadskoncerner – Atlas Copco, Sandvik och SKF – i flera års tid har levererat teknisk utrustning till ryska kärnvapentillverkare faller bolagen på börsen.

Atlas Copco är ner cirka fyra procent, Sandvik cirka tre procent och SKF cirka 2,5 procent.

Hopp om fredssamtal

Marknaden har annars präglats av vissa förhoppningar om positiva resultat av fredssamtalen mellan Ukraina och Ryssland i Turkiet. Där kom det under tisdagen löften om minskad rysk aktivitet i Kievområdet och signaler om att det snart kan finnas förutsättningar för ett möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och den ukrainske kollegan Volodymyr Zelenskyj.

SAS aktie faller nästan 7 procent sedan förhandlingarna mellan pilotfacket och flygbolaget brutit samman.

Telekomtillverkaren Ericsson och byggkoncernen Skanska handlas på onsdagen utan rätt till utdelning efter avklarade årsstämmor. Ericssons aktie backar 0,2 procent, medan Skanskas faller med 5,4 procent.

På råvarumarknaden stiger oljepriset något till 113 dollar per fat, medan räntan på den tioåriga svenska statsobligationen kretsar kring 1,30 procent.

Kronan håller ställningarna mot euron och dollar, på kurserna 10:34 respektive 9:29 kronor.