Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Twitter stoppade utredning mot Fingerprints huvudägare

Fingerprint Cards huvudägare Johan Carlström.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) har förgäves försökt få ut uppgifter från Twitter om Fingerprint Cards huvudägare Johan Carlström, kan Expressen avslöja.

Åklagaren ville veta om huvudägaren spridit hemliga uppgifter om bolaget. 

– Vi fick inget besked från Twitter av någon anledning, säger åklagare Olof Kronlund.

Om tre veckor kan Fingerprints huvudägare Johan Carlström ta över som ordförande i det krisande bolaget. Detta trots att han står åtalad för grovt insiderbrott och att rättegång väntar i höst.

Den skandalomsusade huvudägaren har även varit misstänkt för ytterligare ett fall av grovt insiderbrott på grund av handel inför en av Fingerprints vinstvarningar. Men den förundersökningen lades ned eftersom brott inte kunde styrkas.

Nu kan Expressen avslöja att EBM i flera månader väntade på uppgifter om Johan Carlströms konton på Twitter. Åklagaren ville veta om Carlström använt sociala medier för att sprida hemliga uppgifter om bolaget.

Men väntan var förgäves. Twitter lämnade inte ut några uppgifter om Johan Carlström. 


LÄS ÄVEN: Fingerprint Cards förluster rejält större än förväntat 


EBM avbröt jakten på Carlströms meddelanden

I samma stund som förundersökningen om grovt insiderbrott lades ned förra året, avbröts därför även arbetet med att kartlägga Johan Carlströms kommunikation på Twitter. 

Ekobrottsmyndigheten hade tagit emot minst ett tips med skärmdumpar på direktmeddelanden på Twitter och sms som Carlström påstods ha skickat till andra aktieägare.

– Vi vände oss till Twitter men vi kom inte längre än så, vi fick inget besked från dem av någon anledning, och eftersom detta inte hade omedelbar betydelse för vår utredning gjorde vi inget ytterligare försök dit innan vi lade ned förundersökningen hos oss, säger åklagare Olof Kronlund.

Fingerprint Cards har redovisat större förluster än väntat. I dag är en Fingerprint aktie värd mindre än 7 kronor.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Carlström till aktieägare: ”Du kommer att ångra dig”

Det har tidigare rapporterats att Johan Carlström ska ha skrivit till en aktieägare – som funderade på att sälja aktien – att "Du kommer ångra dig", skrev Svenska Dagbladet i april förra året

Meddelandet från Carlström ska ha kommit i januari 2017, då kursen stod i över 60 kronor. 

I dag är en aktie värd mindre än 7 kronor.

Carlström ska även ha skrivit till aktieägare att ett bud var att vänta senast den 31 oktober 2016, "Om de ens väntar så länge"

Men något bud kom aldrig på bolaget.

Meddelandena ska ha skickats samtidigt som han var anställd i bolaget. Han lämnade sin tjänst på Fingerprint efter SvD:s avslöjanden att en kvartalsrapport skickats från Carlströms e-postadress till en dömd ekobrottsling –  innan den presenterades för hela marknaden. 

På årsstämman i slutet av maj väntas Johan Carlström röstas fram som bolagets nya ordförande. 

Expressen har sökt Johan Carlström och Twitter för en kommentar kring uppgifterna. Ingen av dem har återkommit.


LÄS MER: Fingerprints vd drar in miljoner i bonusar