Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tuff start på börsen för hajpat vindkraftbolag

Foto: Joachim Lagercrantz
Foto: SVEN LINDWALL

Vindkraftsbolaget OX2 har fått en tuff start på Stockholmsbörsen och aktien faller nästan 7 procent, vilket innebör att värderingen sjunkit med drygt en miljard kronor.

I dag noterades OX2 på Stockholmsbörsens First North-lista. Noteringen har fått stor uppmärksamhet och bolaget har spåtts en succéartad börsutveckling i och med det stora intresset för vindkraft.

Dagens Industris aktieanalytiker Ulf Petersson skrev till exempel i en analys att aktien var köpvärd då intresset för miljövänlig el har ”aldrig varit större” hos konsumenter och investerare.

Nyemissionen inför listningen blev också kraftigt övertecknad och tillförde bolaget över 25.000 nya aktieägare, skriver Dagens Industri. Med en teckningskurs på 60 kronor innebär det en bolagsvärdering på hela 16,4 miljarder kronor.

Men, ett par timmar efter börsens öppning faller aktien och handlades klockan 11.15 till 56 kronor.

Det innebär en nedång med 6,7 procent jämfört med teckningskursen. Värderingen har dörmed fallit till 15,3 miljarder kronor. 

Aktien är en av de mest omsatta på Stockholmsbörsen under onsdagen.

Hiittills har aktier för 350 miljoner kronor bytt ägare.

Inför noteringen var Harald Mix riskkapital Altor var en av storägarna i OX2 med en ägarandel på drygt 20 procent, skriver Dagens industri. Efter listningen äger Altor 16,1 procent av aktierna. 

Peas Industries, som grundade OX2 år 2004, har en ägarandel om 48,6 procent.