Stor ökning av nya jobb i USA – börsen rasar

Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN

Jobben i USA ökar med mer än dubbelt så mycket som väntat. Ändå rasar aktiemarknaden, då Fed nu kan tvingas höja styrräntan ännu mer i höst.

Marknaden har under fredagen hållit andan i väntan på siffrorna över amerikansk sysselsättning.

En timme innan USA-börsen öppnar kom beskedet: 528 000 nya jobb skapades i USA under juli. Det är långt över analytikernas förväntningar på 250 000.

Även lönerna stiger och ökar med 0,5 procent i juli. Sett till ett år tidigare är löneökningen 5,2 procent.

Arbetslösheten sjunker aningen, från 3,6 procent i juni till 3,5 procent. Analytiker hade räknat med att den skulle stanna på samma nivå.

Börserna rasar

Den amerikanska börsens terminshandeln reagerar negativt på de nya siffrorna, och förhandeln på S&P500 är ner drygt 1 procent. Även Stockholmsbörsen backar efter jobbsiffrorna.

Vid 16-tid71 är det breda indexet ner 1,65 procent. OMXS30 backar med 1,03 procent. Indexet tyngs av tapp för Sinch och Alfa Laval, medan Tele2 och Astra Zeneca är kvar i toppen med en plussida på runt en procent.

Anledningen till aktietappet är att arbetsgivare fortsätter att nyanställa trots en oro om stundande recession. Det kan leda till en fortsatt ökad inflation, vilket i sin tur kan tvinga den amerikanska centralbanken Fed att höja räntorna mer aggressivt än tidigare aviserat.

Enligt swapavtal på Wall Street är det nu två tredjedelars chans att Fed höjer räntan med 75 punkter i september.