Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Börsen svänger och backar mot minus

I Stockholm är det minus på börsen under förmiddagen. OMXSPI ligger minus 1,4 procent strax före lunch.

Bland de stora bolagen som drar upp OMXSPI finns Ericsson, plus 1,4 procent, Telia, plus 1,2 procent och Swedish Match, plus 1,1 procent.

SKF, Kinnevik och Getinge hör till dem som drar ned indexet på storbolagslistan.

Swedbank, som formellt misstänks för penningtvätt i Estland mellan 2014 och 2016, tappar 0,8 procent.

Två mindre bolag har vinstvarnat, Volati och Nolato tappar rejält, drygt 13 procent respektive knappt 10 procent.

Bland annat Axfood, Handelsbanken, Platzer, Atrium Ljungberg och Lundin Mining handlas utan rätt till utdelning på torsdagen.

I Kina lyste det rött på börserna, sedan det kinesiska jätteföretaget Tencent rapporterat en långsammare tillväxt än väntat.

Under morgonen har Moskvabörsen öppnat igen efter ett rekordlångt stopp sedan kriget startade i Ukraina. I alla fall för begränsad handel, det gäller 33 olika värdepapper, och med begränsade öppettider. I den spretiga handeln i Moskva steg börsen.

Oljepriset fortsätter att stiga, ett fat Brentolja har ökat flera dollar sedan gårdagen och kostar nu runt 122 dollar fatet. Även gaspriset stiger, i onsdags deklarerade Ryssland att gasräkningar fortsättningsvis ska betalas i rubel, vilket fick priset att öka.

Räntorna är på väg upp, både globalt och här i Sverige. I USA syns en mycket stor press uppåt på de långa räntorna, och i Sverige talas det om snabbare höjningar än vad Riksbanken tidigare kommunicerat. Statliga SBAB spår räntehöjningar tidigare, redan i april, i sin nya prognos. Dessutom kommer det ytterligare en räntehöjning i år, enligt SBAB.