Stefan Perssons smarta aktieköp – rena guldregnet

H&Ms styrelseordförande Stefan Persson, 72, har köpt aktier för drygt tre miljarder i år i det egna bolaget.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
H&M:s aktie har börjat klättra igen efter raset sedan i april 2015 då aktien stod på topp med 358 kronor.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

H&Ms storägare Stefan Persson, 72, kan glädja sig åt klädjättens aktieklättring.

Aktien passerade 200 kronor under måndagen - inte sedan i december 2017 har aktien legat på den nivån.

Hittills i år har klädkedjans majoritetsägare handlat aktier i det egna bolaget för drygt tre miljarder kronor.

Stefan Perssons shoppande av aktier i det egna bolaget i år har också gett utdelning. Expressens granskning visar att värdet av årets aktieköp har stigit med 1,6 miljarder kronor.

När Stockholms–börsen stängde kl 17.29 på måndagen hade H&M–aktien parkerad precis ovanför 200-kronorsstrecket. 

Uppgången under dagen låg på närmare fyra procent och vid börsstängning noterades aktiekursen till exakt 200,25 kronor.

Under året har klädjättens aktie klättrat med närmare 60 procent. Den 2 januari 2019 såldes aktien för 129 kronor.

Analytikerna börjar nu också omvärdera företaget och flera har höjt sina rekommendationer för aktien.

”Inte förbättrat oss tillräckligt”

För storägaren Stefan Persson med familj betyder det att den tunga perioden med ständigt ifrågasättande av bolaget och ytterst sonen Karl-Johan Persson vid vd-rodret, kanske går mot sitt slut.

– Vi hade inte förbättrat oss tillräckligt under en period. Vi var inte tillräckligt på tårna, tillräckligt kundfokuserade. Nu har vi satt en tydig plan, levererar på den och börjar se kvitto på att vi gör rätt saker, sa en självkritisk vd Karl-Johan Persson, 44,  till Expressen i förra veckan när kvartalsrapporten för Q3 2019 blev offentlig. 

Minst lika glad i dag är hans pappa, styrelseordförande Stefan Persson som firade 72 år i fredags.

H&M:s vd Karl-Johan Persson med pappa Stefan Persson som är bolagets styrelseordförande. I mitten klädföretagets informationschef Kristina Stenvinkel.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Persson kontrollerar H&M

Stefan Persson med familj har fortsatt att köpa på sig aktier och kontrollerar bolaget med en betryggande majoritet: 74,7 procent av rösterna. Hans syster Lottie Tham är näst störste ägare, men med blott 2,6 procent av rösterna.

Stefan Persson med hustrun Denise Persson och barnen Charlotte och Tom vid firandet av drottning Silvias 70-årsdag 2013.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Det är förvisso långt kvar till H&M:s toppnotering våren 2015 då aktien låg på 358 kronor. Men aktieraset sedan dess har vänt till en uppgång även om H&M befinner sig i stenhård konkurrens och en omställning med snabba och dyrbara steg in i den digitala världen.

H&M:s storägare Stefan Persson har kontinuerligt fortsatt att köpa på sig aktier även under perioder när analytikerna dissat H&M–aktien.

Döpt bolaget efter sin favoritby

En stor del av Stefan Perssons köp sker via det egna bolaget Ramsbury Invest AB, som är namngivet efter hans favoritby i Storbritannien där han inte bara äger stora egendomar, utan även ett bryggeri och bränneri som producerar både vodka och gin. Prins Charles är bland vip–gästerna som tidigare guidats runt på anläggningen av Stefan Persson. I Ramsbury finns även ett litet hotell med pub som tillhör H&M:s styrelseordförande. 

Prins Charles provsmakar starkare dryck i Stefan Perssons bränneri i Ramsbury på engelska landsbygden där det produceras både vodka och gin.
Foto: B. CORDELL / REX/IBL Ž
Prins Charles tittar på Stefan Perssons bränneri i Ramsbury.
Foto: B. CORDELL / REX/IBL

Via Ramsbury Invest AB har Stefan Persson fortsatt att köpa på sig H&M–aktier. Senaste registrerade köpet i Finansinspektionens insynsregister finns noterat den 2 juli i år då han handlade knappt 1,8 miljoner aktier för 281 miljoner kronor.

Stefan Persson storköpte H&M–aktier

Den riktiga köpoffensiven genomförde Stefan Persson i början av året. Köpen skedde i fyra omgångar mellan den 31 januari och den 4 februari till kurser på mellan 137 och 141,2 kronor. Stefan Persson betalade drygt 1,4 miljarder kronor för aktierna enligt Finansinspektionens insynslista.

Hittills i år har Stefan Persson köpt aktier för drygt 3 miljarder. Värdet på dessa aktier har stigit med 1,6 miljarder till 4,6 miljarder kronor.