Stark öppning på Stockholmsbörsen

Efter en turbulent börsvecka öppnar Stockholmsbörsen på nästan en procent upp. Det efter att ha rasat nära två procent under fredagen.

Alla bolag på OMXS30 visar gröna siffror.

Stockholmsbörsen stängde i fredags på minus 1,7 procent efter flera dagars uppgång. Tappet berodde till stor del på de starka sysselsättningssiffrorna från USA, som bidrog till en ökad oro för tuffare amerikanska räntehöjningar.

Nu öppnar Stockholmsbörsen på 0,9 procent upp.

OMXS30 ökar 0,8 procent och där visar samtliga 30 bolag en positiv utveckling. Fastighetsbolaget SBB tar täten med en uppgång på drygt 2 procent, följt av Kinnevik på 1,8 procent.

Blandat på Asien-börserna

I Asien vände börserna uppåt efter en svag inledning. De tunga indexen i Tokyo och Shanghai stängde på runt 0,2 procent plus. Kompositindexet i Shenzhen gick ännu bättre och avslutade dagen 0,5 procent upp.

Desto dystrare är det i Hongkong. Hang Seng-indexet backar 0,8 procent, nedtyngt av Softbanks öppning för att eventuellt sälja av sitt stora innehav i den kinesiska e-handelsjätten Alibaba.

Vad gäller kryptovaluta håller Bitcoins uppgång i sig, och den är upp 0,7 procent efter en turbulent sommar med stora nedgångar. En bitcoin handlas nu för 23 445 dollar, motsvarande 238 843 kronor.