Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spotify och Netflix – lika men ack så olika

Spotifys värde är på tapeten efter företagets börsnotering i tisdags.
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Netflix långsiktiga rörelsemarginaler är ungefär tre gånger större än Spotifys, enligt Stifel.
Foto: ELISE AMENDOLA / AP TT NYHETSBYRÅN

Spotify och Netflix – två jättar på streamingmarknaden med helt olika utmaningar. 

Amerikanska researchinstitutet Stifel har analyserat likheter och skillnader mellan de båda företagen – och deras värde på marknaden, rapporterar Barrons Next.

Spänningen var stor inför Spotifys ingång på börsen i tisdags. När första aktien handlades för var det en bra bit över det referenspris om 132 dollar som investmentbanken Morgan Stanley satte inför debuten.

Sedan dess har aktien fallit något och vid 17.30 på fredagen ligger den omkring 146 dollar.


LÄS MER: Spotifysuccén: Martin & Daniel är nya svenska multimiljardärer  


Spotifys notering på New york-börsen har föga förvånande lett till jämförelser mellan musikstreamingtjänsten och filmstreamingtjänsten Netflix, skriver amerikanska tidsskriften Barrons Next.

De är båda stora, snabbt växande streamingföretag vars namn är i stort sett synonyma med deras respektive produkter. 

Men att likna de båda företagen med varandra har både förtjänster och brister enligt en analys från researchinstitutet Stifel.

Musikjätten Spotify börsnoterades under tisdagen – nu jämförs tjänstens värde med Netflix.
Foto: DN

Inget eget innehåll

Den första skillnaden är marknaden för streamad musik jämfört med den för streamad film.

"Streamad musik är egentligen ett nollsummespel mellan konkurrenter på grund av liten skillnad i utbud, med relativt lite eller inget innehåll med egna rättigheter", står det Stifels analys enligt Barrons Next.

Netflix däremot skiljer framför allt ut sig med hjälp av sina egna originalproduktioner och kan lugnt samexistera med konkurrenter eftersom många hushåll prenumererar på flera av tjänsterna. 

Den andra skillnaden är att Spotify erbjuder gratistjänster som ger dem reklamintäkter, vilket Netflix inte gör.

"Mer än hälften av Spotifys användare är gratisanvändare och företaget drar in flera hundra miljoner dollar på reklam varje år", står det i analysen, enligt Barrons Next.

Växer med enorm fart

Även relationen mellan innehåll och distribution skiljer sig åt mellan branscherna. 

"Musikindustrin är ett oligopol som tvingar fram styva affärsparametrar över till alla on demand-tjänster", säger analysen, skriver Barrons Next

I jämförelse är makten i Hollywood utbredd över flera filmstudior där ingen studio är ett måste att ha som samarbetspartner för att överleva på filmstreaming-marknaden.


LÄS OCKSÅ: Spotify spränger gräns – drar ifrån Apple music  


Netflix är en snabb växande filmstreaming-tjänst.
Foto: PAUL SAKUMA / AP

Men Stifels analys identifierande också en övertygande likhet mellan dem. De båda drar till sig ett stort antal användare i hög fart:

"Båda företagen har vuxit med omkring 20-25 miljoner nya användare varje år och prognoser visar att de kommer att fortsätta växa i samma takt i flera år framöver". 

Svårt att jämföra värde

Men vad säger analysen om hur företagen värderas? Stifel menar att Netflix långsiktiga rörelsemarginaler är ungefär tre gånger större än Spotifys, men det betyder inte nödvändigtvis att Netflix nuvarande värde för företaget är mer värt än Spotifys:

"Spotify skapar positivt, gratis pengaflöde eftersom de tar betalt av användarna direkt och betalar skivbolagen direkt efter lyssningarna bar gjorts".

Medan Netflix som skapar mycket av sitt egna material betalar i förväg för att kunna göra det.