Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SAS aktie störtdyk på börsen

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen
SAS vd Anko van der Werff är hårt pressad av företagets ekonomiska läge
Foto: LARS SCHRÖDER /TT / TT NYHETSBYRÅN

Det krisade flygbolaget SAS aktie störtdök på måndagen. Aktien var inte värd mer än 48 öre - ett ras på drygt 13 procent - när börsen stängde.

– Det är stormvarning för SAS i stället för återtagande av marknadsandelar, säger flyganalytikern Jan Ohlsson om läget för flygbolaget.

SAS vd Anko van der Werff räddade hem ett avtal med SAS piloter. Men frågan är om det i slutändan blir så mycket av den räddning som bolaget signalerat. 

Aktien i SAS rasade kraftigt på Stockholmsbörsen på måndagen, ned med drygt 13 procent vid klockan 11.45 och betalades till 47 öre. Aktien repade sig med ett öre när Stockholmsbörsen stängde klockan 19.29.

Nedgången följer på det att det krisdrabbade flygbolaget i fredags uppdaterat marknaden om sin rekonstruktionsplan, som väntas späda ut värdet för befintliga ägare rejält. Planen har dragits för den konkursdomstol på Manhattan I New York som behandlar SAS rekonstruktionsplan.

”Utspädningen för befintliga aktieägare kommer sannolikt att vara väsentligt större än 95 procent”, skriver bolaget i det pressmeddelande som offentliggjordes i fredags. I klartext betyder det att merparten av aktieägarna kanske snart bara har en procents värde kvar på sina aktier.

SAS har med måndagens kurskollaps, som tryckt ned aktiens värde till knappt 47 öre, tappat 63 procent av sitt värde sedan årsskiftet. Vissa experter räknar med att aktien snart kan vara värd blott 10 öre.

DNB Markets går längre än så och har sänkt riktkursen för SAS till fem öre från tio öre. Rekommendationen sälj upprepas.

Från SAS pressmeddelande om rekonstruktionen.

Bolaget får det allt kämpigare på marknaden. I förra veckan berättade Dagens industri att SAS har ställt in samtliga sina omkring 300 flygningar till Tokyo under den pågående vintersäsongen, på grund av covidrestriktioner och restriktioner i det ryska luftrummet. Kring 6 000 resenärer berörs av flygstoppet och passagerarna bokas om till andra flygbolag.

Flyganalytikern Jan Ohlsson är tveksam till läget för SAS. 

– Det är stormvarning för SAS i stället för återtagande av marknadsandelar, säger flyganalytikern Jan Ohlsson om läget för flygbolaget.

Han är också förvånad över bolagets positiva signaler om återhämtning när andra flyg bolag rustar för svårare tider.

Flygbolagen ute i Europa räknar med att folk kanske bara har råd med en resa nästa år.

- Utom SAS som tror på en snabbare återhämtning. Eller är det bara ett finansiellt pressmeddelande som SAS skickat ut där man egentligen vänder sig till de som lånat ut pengar till bolaget, säger Jan Ohlsson,

Di:s analytiker Torbjörn Isacson ser fortsatt fallhöjd i SAS-aktien