Greta fick GW att satsa på nya succén

Foto: /IBL
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: MICHAEL KAPPELER / AP TT NYHETSBYRÅN
Leif GW Persson.
Foto: Di TV.

Miljöteknikbolaget Triboron – som både Leif GW Persson och Göran Persson har investerat har börspremiär i dag.

GW avslöjar att miljöaktivisten Greta Thunberg fick honom att satsa på bolaget.

– När jag såg unga Greta sätta ned foten tänkte jag att hon kanske behöver hjälp av en fem gånger så gammal gubbe också, säger GW i Di TV.

På måndagen börsnoteras Triboron på First North. Efterfrågan på aktier i bolaget var stor: Vid öppningen 9 i morse dubblade aktien sitt värde.

I samband med börsnoteringen gör bolaget en nyemission på 38 miljoner kronor.

Enligt Veckans Affärer är närmare tre fjärdedelar av beloppet är bokade genom teckningsåtaganden med investerare. Där finns bland annat Leif GW Persson, Göran Perssons investmentbolag Pegroco Invest, Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg och SKF:S ordförande Hans Stråberg.

GW: Köpt för sex miljoner kronor

Leif GW Persson var på plats på börsen och kunde se hur Triboronaktien rusade kraftigt när handeln startade.

– Sex miljoner kronor har jag satt in, dels för att det är en tilltalande produkt och det finns ekonomiska skäl at investera i den, och dels för att miljön är en tilltalande fråga, säger han i Di TV på måndagsmorgonen.

GW sitter nu på 600 000 aktier i bolaget. Han berättar att miljöaktivisten Greta Thunberg inspirerade honom att investera i Triboron som har sex godkända patent inom miljöteknik. Det är bland annat teknik som syftar till att sänka koldioxidutsläppen.

För ett halvår sedan investerade GW Persson stort i S2 Medical, ett företag som tagit fram ett nytt sorts plåster.GW är nöjd med den investeringen, säger han i dag. Han har kvar aktierna men har lagt om dem på närstående, berättar han.

– Ett halvår senare handlas S2 Medical till dubbla kursen, även om den ett tag tokhandlades till fem gånger kursen.

GW:s strategi är att systematiskt söka efter bolag med bra idéer och som helst inte introducerats på börsen ännu, vilken brukar trycka upp priset på aktien.

– Det har fungerat väldigt bra under de åren jag hållit på med det här. säger GW i DI TV och forstsätter:

– Just nu ser ju börsen munter ut det är inte direkt så att jag vantrivs med mina investeringar, de har varit mycket bra. Om börsindex gått som mina investeringar hade det varit fest hela veckan.

Stor efterfrågan

Intresset inför börspremiären i det kändistäta bolaget uppges vara stor. 

Di har tidigare rapporterat att teckningsanmälningar visar att efterfrågan är sju till åtta gånger högre än utbudet och allt som allt nått en summa på drygt 253 miljoner kronor. 

Vid det tillfället fanns det dessutom ännu möjlighet att anmäla intresse för ett teckna aktier, vilket gör att efterfrågan kan ha blivit ännu större.

Anmälningsperioden för att teckna aktier i bolaget sträckte sig fram till 28 mars. Teckningskursen i nyemissionen är 8,80 kronor per aktie.