Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raset för krypovalutan bitcoin fortsätter

Foto: GIL COHEN-MAGEN / STELLA PICTURES B950
Kryptovaluten har tappat 25 procent av sitt värde i november.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kursen för kryptovalutan bitcoin bröt under nivån 7 000 dollar strax innan lunchtid på fredagen.

Det innebär att den virtuella tillgången tappat runt en fjärdedel av sitt värde under november.

Singapores centralbank MAS planerar att reglera optionshandel som nyttjar sig av kryptovalutor likt bitcoin som underliggande tillgång. Under natten som gick detaljerades ett förslag om en reglering som träder i kraft i juni nästa år med det uttalade målet att minska intresset hos detaljhandelsaktörer att ta emot bitcoin.

Uppgången i oktober nu utraderad

MAS plan är att uppnå detta genom att inordna bitcoin under samma typ av regelverk likt dem som är gällande för aktiehandel.

Centralbanken var samtidigt varsam i sin retorik avseende att separera bitcoin och kryptovalutor från den blockkedjeteknik som möjliggör de digitala pengarna.

I slutet av oktober såg den globala kryptomarknaden en uppgång som nu raderats ut, efter att Kinas president Xi Jinping uttryckt sig positivt om blockkedjeteknikens möjligheter. Då steg priset under en kort stund över 10.000 dollar. Tidigare har också Facebooks kontroversiella avisering av kryptoprojektet Libra lett till liknande positiva rörelser.

Risk för penningtvätt och kriminalitet

Den främsta kritiken mot Libra, som till skillnad mot bitcoin ska vara ett så kallat ”stable coin” som ges ett värde baserat på några av världens största valutor, har liknat den som bitcoin ofta stöter på. Centralbankstoppar och finanspolitiker har pratat om risken för penningtvätt, säkerhet och finansiell kriminalitet.

Strax efter lunch hade kursen tagit sig upp strax ovanför 7000-strecket.