Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rådet till kvinnor – så börjar du spara i aktier

Michaela Berglund, vd på Feminvest.
Foto: Expressen.
Michaela Berglund tillsammans med Dina Pengars Ylva Johansson i ett gråmulet Stockholm.

Sex av tio som äger aktier i Sverige är män.

En siffra som nätverket Feminvest vill ändra på genom att få fler kvinnor in på aktiemarknaden.

– Prioritera dig själv och inse att börsen över tid ger bra avkastning, säger Michaela Berglund, vd Feminvest till ”Dina Pengar”.  

Nätverket Feminvest vill få fler kvinnor att börja investera. Enligt Euroclears rapport från 2019 är drygt 60 procent av de svenska aktieägarna män, en siffra som stått sig hela 2010-talet. 

I Expressens privatekonomiska magasin Dina Pengar pekar Michaela Berglund, vd på affärsängelnätverket Feminvest, ut några av orsakerna till varför det ser ut så.

– Kvinnor är försiktigare och tjänar i snitt mindre än män. Löneskillnaderna blir extra tydliga när vi får barn, då tenderar kvinnors löner att stagnera, säger Michaela Berglund till programledaren Ylva Johansson i veckans ”Dina Pengar”.

Michaela Berglund har flera råd till kvinnor som vill ge sig ut på börsen.

– Tänk på att inte investera pengar du inte har råd att undvara. Läs på om den historiska avkastningen för de aktier och fonder du är intresserad av. Lär dig att förstå bolagens produkter eller tjänster och se till att inte betala för mycket för fonders avgifter, säger hon.

Enligt Michaela Berglund så har många en skev bild om att man behöver mycket pengar för att börja spara på börsen. 

– Att satsa ett stort belopp på en gång är ingen bra strategi. Det är bättre att portionera ut det över tid för att få med upp- och nedgångar, säger hon.

I programmet förklarar Michaela Berglund på ett enkelt sätt hur man går tillväga för att att komma i gång, och det går att se i sin helhet nedan.