Pilotfacket: Rena krigsförklaringen

De svenska köttbullarna uppfanns inte i Sverige. Det påminde SAS om i en reklamfilm, som väckt ilska på sociala medier.
Wilhelm Tersmeden, ordförande i SAS–sektionen av Svensk pilotförening.
Foto: Jannis Politidis / Svensk pilotförening
SAS:s ledning har i det tysta startat ett ”spökflygbolag” som i dag har varken flygplan, piloter eller kabinpersonal.
Foto: NTB scanpix
Flygbolaget är tänkt som ett nytt lågprisbolag inom det skandinaviska flygbolaget. OBS! Genrebild.
Foto: COLOURBOX

SAS pilotfack i Sverige är både överraskad och upprörd över företagsledningens planer.

– Vi fruktar att våra jobb försvinner till ett annat bolag som du kallar spökbolag, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande i SAS–sektionen av Svensk pilotförening.

Det var under måndagen som SAS-ledningen överraskande meddela pilotföreningen att man tecknat ett kollektivavtal med den lilla danska fackföreningen, FPU. SAS plan är att regionala flygningar inom Skandinavien ska skötas av detta SAS-bolag och till en lägre kostnad än i dag.

Flera källor som Expressen talat med kallar det nya bolaget för ett spökbolag, men som inom ett par år kommer att ha SAS-trafik.

”Vi har nu undertecknat ett avtal med den danska fackföreningen, FPU, anpassat för framtida regional produktion. Avtalet uppfyller kraven på att förlägga regional produktion med medelstora flygplan till Skandinavien, med personal anställd i Skandinavien och på skandinaviska villkor. Med detta på plats, fortsätter vi vårt arbete med att hitta lösningar på övriga krav och fortsätter det gemensamma arbetet med våra fackföreningar för att skapa de bästa förutsättningarna för framtiden”, skriver SAS vd Rickard Gustafsson i samband med att företagets kvartalsrapport blev offentlig på onsdagsmorgonen.

SAS plan: 24 flygplan i det nya bolaget

SAS-piloterna fack rasar mot ledningen.

Enligt det svenska pilotfacket inom SAS tecknade avtalet med det lilla danska facket på sex år.

– Vi har inte fått se avtalet. Men enligt en källa omfattar det 24 flygplan vilket betyder att företaget skulle kunna lägga in alla SAS operationer i Sverige i bolaget, säger Wilhelm Tersmeden. ordförande i SAS–sektionen av Svensk pilotförening.

- Det du kallar spökbolag har skrivit ett avtal med en dansk fackförening som vi inte ens känner till. Vi har fått information från en källa att det finns en svensk bilaga till avtalet som innehåller en punkt att man kan flytta över all svensk produktion in i det här bolaget.

Chockade och besvikna piloter

SAS-piloternas fack togs med överraskning när företagsledningen presenterade sin plan i måndags. 

– Vi har aldrig upplevt det här på svensk flygarbetsmarknad Vi var i chock när vi fick informationen, i dag är vi inte chockade men mycket, mycket besvikna på ledningen. Man har inte ens haft ett samtal med oss.

Vad är er rädsla?

– Vi har sett under lång tid att ledningen kört mot enkelriktning med skygglappar. Det här är en dikeskörning. Vi har nu sagt till SAS att vi ger bolaget under våren möjlighet att sätta oss ner med oss och lösa de här frågorna. Om de här frågorna inte blir lösta ser inte vi att vi kan samexistera i framtiden.

Vad frukar ni?

– Vi fruktar att våra jobb försvinner till ett annat bolag som du kallar spökbolag. Där finns ett danskt fackförbund som skrivit ett sexårigt avtal för svenska piloter. Vi fruktar nu att vi förs över till detta spökbolag på andra villkor som är reglerat mellan SAS och ett litet danskt fackligt gäng.

Lägre löner?

– Jag har inte sett avtalet. Men enligt en källa är de svenska lönerna upp till 30, 40 procent lägre än de danska. Vi fruktar också att arbetstiderna blir längre.

Karin Olsson om SAS beslut: ”Otroligt konstigt resonemang”

Efter stark kritik har SAS valt att ta bort sin senaste reklamfilm