Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Östling ångrar kritiserade intervjun: ”Inte helt bra”

Leif Östling ångrar sin medverkan i Youtube-kanalen ”Sweebtv”.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Expressens Leif Brännström intervjuar Leif Östling i samband med industrimannens boksläpp.
Foto: Expressen TV
Polisens kriminaltekniker på plats efter en skjutning i Malmö förra året.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Industrimannen Leif Östling ångrar nu sin medverkan i Youtube-kanalen ”Swebbtv” där han gjorde flera kontroversiella uttalanden kring integrationen av nyanlända.

– Jag gjorde väl ingen riktig research innan intervjun, säger han till Expressen.

Samtidigt tycker han att hans budskap kom fram ”hyfsat bra”.

Flera ryska propagandakanaler har plockat vad Scanias tidigare chef sagt.

Efter några stormiga dygn tar Leif Östling ett halvt steg tillbaka. Den tidigare ordförande för Svenskt Näringsliv, och under flera decennier framgångsrik vd för buss och lastbilstillverkaren Scania, säger att han ångrar intervjun i Youtube-kanalen ”Swebbtv”, en kanal som enligt organisationen Expo kan kopplas till vit makt–miljö.

Det har blåst även tidigare kring Leif Östling – mest uppmärksammad för uttalandet ”Vad fan får jag för pengarna”, vilket ledde till att han lämnade ordförandeskapet för Svenskt Näringsliv i förtid. Den här gången har stormen varit på gränsen till orkan för Leif Östling.

– Jag litade på en bekant som rekommenderade mig att ställa upp i programmet. Jag gjorde väl ingen riktig research innan intervjun. Samtidigt tyckte jag att vi hade en konstruktiv diskussion kring batteridrift och eldrift. Det var först på slutet vi kom in på immigrationen.

Leif Östling ångrar inte sina uttalanden, men att han ställde upp för ”Swebbtv”.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

En kortare sekvens i den närmare två timmar långa intervjun handlade bland annat om nyanlända där Leif Östling sa att ”Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån” och ansåg att samhällen i Afrika och Mellanöstern låg ”hundra år” bakåt i tiden. Han berättade också om ett projekt med nyanlända på Scania i Oskarshamn där 80 av 100 personer slutade efter några veckor för de orkade inte med den stora omställningen trots stöd.

Fruktar inbördeskrig

Leif Östling berättade också om sina farhågor för ett inbördeskrig om man inte får stopp på gängskjutningar, sprängattentat och bränder.

– För om det här fortsätter, då kan vi hamna i ett okontrollerat läge där vi kanske till och med får ta in vår militär och det blir krig inne i landet, i de här utsatta områdena, som det kallas. Vi har inte så lång tid på oss att ta i de här frågorna, sa Leif Östling till Swebbtv .

Spreds till Ryssland

Uttalandena i intervjun uppmärksammades stort i svenska medier – men tog sig också utomlands. Ryska RT (tidigare Russia Today) och nyhetsbyrån Sputnik – utpekade som president Vladimir Putins propagandainstrument – plockade snabbt upp den tidigare Scania-chefens uttalanden och gjorde ett nummer av vad han sagt i ”Swebbtv”.

RT, tidigare Russia Today, gjorde en egen variant av Leif Östlings uttalanden i ”Swebbtv”.

Leif Östlings uttalanden kostade honom styrelseordförandeposten för Södertälje Science Park, SSCP, där även kommunen backar upp verksamheten. Verksamheten beskriver på hemsidan att man ”är en nationell samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning inom hållbar produktion. Vi satsar för att bli ett kunskapsintensivt och expansivt område i södra Stockholmsregionen”. Bakom bildandet av Södertälje Science Park står KTH, Södertälje kommun, Scania, och Astra Zeneca.

Leif Östling när han intervjuas av Expressens Leif Brännström i samband med sin bok ”I backspegeln”.

Leif Östling säger att han tittat på inslaget efter kalabaliken kring sina uttalanden när de blev offentliga.

– Jag har kikat på det hela efteråt, det är klart att man alltid klipper ned. Vi satt ju och pratade i nästan två timmar.

Hävdar du att du blev klippt i programmet?

– Helheten har kommit fram hyfsat bra. Det var lite selekterat.

En stor del av sitt yrkesverksamma liv har Leif Östling jobbat inom Scania.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det har varit kraftiga reaktioner på Scania. Vd:n Henrik Henriksson har gått ut och fördömt ”Mr Scania” för hans uttalanden. 

IF Metalls klubbordförande Michael Lyngsie, sa: ”Jag har jättesvårt att förstå vad som har hänt med honom och varför han säger de här sakerna”.

Och kommunalrådet Boel Godner (S) i Södertälje reagerade.

– Det är alldeles för grovt för att det ska kunna accepteras, sa Boel Godner till Länstidningen Södertälje sedan hon pratat med Leif Östling och de två enats om att han ska lämna ordförandeskapet för Södertälje Science Park. 

Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) blev bestört över Leif Östlings uttalanden.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Leif Östling ringde själv runt till de berörda.

– Jag pratade med Henrik Henriksson i torsdags. Det blir naturligtvis ett väldigt tryck när sånt här kommer ut i sånt här invandrartätt samhälle som Södertälje som har och har haft en del problem. Det är mycket, mycket känslor. Pratade med kommunalrådet Boel Godner och konstaterade att när det blivit så här starka känslor så stiger jag åt sidan och lämnar ordförandeskapet i SSCP. Jag är inne på mitt 75:e levnadsår och jag har inte samma kontaktnät som innan jag gick i pension.

Vad menar du med citatet ”Vi har tagit in lite för mycket folk utifrån”?

– Det gäller inte Scania som har 2/3 av sina anställda utanför Sverige. Utan gäller generellt för Sverige under de senaste sju åren. Det är inte ett rasistiskt uttalande. Fakta i målet är att vi fått in väldigt många människor. Det tar lång tid innan nyanlända från länder utanför Europa börjar förstå och känner sig hemma i det superavancerade och genomdatoriserade Sverige vi lever i. Det kräver mycket av oss och fram för allt tålamod. Det kommer att ta två, tre generationer innan vi har en integration. Viktigt också att vi får tag på barnen till de som kommer hit så att de får en bra utbildning och börjar förstå det här samhället.

Ångrar du att du ställde upp på intervjun i Youtube-kanalen ”Swebbtv”?

– Ja, det var inte helt bra med tanke på hur det har rullat runt. Å andra sidan så är det här en viktig fråga att diskutera mer faktamässigt. Det finns mycket fakta. Men det blir mycket en rasfråga, mycket känslor i diskussionen.

Ryska nyhetsbyrån Sputnik på sin hemsida om Leif Östlings fruktan för inbördeskrig i Sverige.

En del ryska propaganda–medier har plockat upp några av dina citat som upplevs som invandrarkritiska. Bland annat RT (Russia Today) och nyhetsbyrån Sputnik.

– Det var olyckligt. Det hade jag ingen aning om att det skulle hamna där när jag blev intervjuad. 

RT och Sputnik beskrivs som propagandakanaler för den ryske presidenten Vladimir Putin. Hur känns det att ha blivit ett redskap?

– Det är bara att beklaga. Jag är ingen vän av Putin, tvärtom. Jag är väldigt kritisk.

Du är inte rädd att du blir utnyttjad av extremister på högerkanten?

– Jag hade inte tänkt det. Det är ett faktum att jag har gett den här intervjun. Jag tänker inte reducera den. 

Du säger i programmet att det kan bli inbördeskrig. Vad menar du?

– Det var lite drastiskt uttryckt. Det är alla skjutningar mellan rivaliserande grupper. Det är alldeles otroligt rått och det är så många människor som far illa. Jag bävar inför den dag vi får in IS–krigarna som kommer tillbaka. Uttrycket ”inbördeskrig” var ett oförsiktigt sätt att uttrycka vad som är på gång i dag. Det är så många skjutningar och så många människor som får sätta levt till eller skadas.

Hur känner du efter den här stormen?

– Det är som stormar brukar vara. Det håller i sig ett tag, men så avtar vindstyrkan.

Känner du inte en risk att det här blir ditt eftermäle, du som tidigare mer betraktades som stor industriman och då främst inom Scania?

– Ja, visst finns det sådana risker. Absolut. 

Kommer du att hålla tyst i fortsättningen?

– Nej, det är en demokratisk rättighet att ha en uppfattning. Det är därför vi har ett fint demokratiskt system.

Leif Brännström om tidigare Scania-chefen Leif Östling: ”Egensinnig”.