Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oscar Properties-vd:n anmäld för bokföringsbrott

Oscar Engelbert har polisanmälts för bokföringsbrott.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN
Oscar Engelbert är vd och grundare till Oscar Properties.
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL
Oscar Properties ligger bakom den uppmärksammade skyskrapan Helix i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ

Oscar Properties vd Oscar Engelbert har släpat efter med årsredovisningar i sitt privata bolag, inte betalat avgifter i tid – och fått revisorsanmärkningar.

Nu polisanmäls han för bokföringsbrott, avslöjar Svenska Dagbladet.

– Vi har förbättrat rutinerna för att säkerställa att det inte sker igen, säger Engelbert till tidningen.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties har som affärsidé att utveckla lyxiga bostäder, och ligger bakom en rad kostsamma byggnationer i Stockholmsområdet.

Grundare och vd av bolaget är Oscar Engelbert.

Nu kan Svenska Dagbladet avslöja att han är polisanmäld för bokföringsbrott. Bland annat har han under flera år misslyckats med att lämna in årsredovisningen för sitt eget ägarbolag Parkgate – som ingår i Oscar Propertis-koncernen – i tid.

2014 utgick två förseningsavgifter.

2015 en förseningsavgift.

2017 två förseningsavgifter.

– Ekobrottsmyndigheten tittar närmare på ett enskilt år för ett av mina privatägda bolag, det gäller alltså inte Oscar Properties, säger Oscar Engelbert till Expressen. Problem i Oscar Engelberts Parkgate

Parkgate bildades 2012  och hette fram till den 26 juni  2018 Oscar Engelbert AB och är ett holdingbolag som kontrollerar drygt 40 procent av ägandet i Oscar Properties.

I sin senaste årsredovisning fick Parkgate också en anmärkning från revisorn, uppger SvD. Revisorn anmärkte på att årsredovisningen inte hade upprättats i sådan tid att en årsstämma skulle kunna hållas inom sex månader från räkenskapsårets slut.

Så här skriver revisorn från Öhrlings Pricewaterhouse Coopers AB i sin anmärkning:

" Årsredovisningen har inte upprättats i sådan tid att det varit möjligt att enligt 7 kap 10 paragrafen aktiebolagslagen, hålla årsstämma inom sex månader efter räkenskapsårets utgång".

Vidare:

" Utan att det påverkar våra uttalanden vill vi anmärka på att av avdragen skatt, sociala avgifter och mervärdeskatt vid flera tillfällen inte betalats i rätt tid".

– Jag har pratat med Ekobrottsmyndigheten och de tittar på ett år, 2017. Tyvärr så gick dåvarande vd:n oväntat och tragiskt bort vilket påverkade arbetet med årsredovisningen och skapade lite oreda. Men styrelsen fick en ersättare på plats så har vi förbättrat rutinerna för att säkerställa att det inte sker igen, säger Oscar Engelbert till Svenska Dagbladet.

Till Expressen säger Oscar Engelbert:

– Det gäller alltså en årsredovisning som var nio veckor försenad. Och det var det år när vd:n för bolaget tragiskt och oväntat gick bort, vilket påverkade arbetet med årsredovisningen.

Bolagets vd avled i maj 2018.Oscar Engelbert medger att det även varit problem tidigare, och säger att det vid ett tillfälle berodde på att förändrad redovisningsstandard infördes.

Utöver försenad årsredovisning har avdragen skatt, sociala avgifter och mervärdesskatt vid flera tillfällen betalats för sent, skriver Svenska Dagbladet.

Nu riskerar Engelbert i yttersta fall åtal, och att förlora sin vd-post i Oscar Properties.Oscar Properties i tidigare utredningar

Det är inte heller första gången lyxbostadsutvecklaren Oscar Properties förekommer i polisutredningar. 

Tidigare har den före detta styrelseordföranden Jakob Grinbaums aktieaffärer granskat av Ekobrottsmyndigheten. Han greps men friades sedan helt från misstankar.

Oscar Properties har dock tvingats betala vite på 410 000 kronor för att bolaget inte direkt informerade börsen om händelsen. Tidigare har man åkt på ett lika stort vite för att ha publicerat insidermaterial på sin webbsida i samband med en kapitalmarknadsdag, skriver SvD.

Oscar Engelbert vill dock att dessa händelser skiljs från det bokföringsbrott han nu polisanmälts för.Engelbert: ”Lär oss hela tiden”

– Jag tycker det är viktigt att skilja på mitt privatägda bolag som detta gäller och börsbolaget. Det är tråkigt när vi misslyckas med att göra rätt. Men vi lär oss hela tiden och det är en prioriterad fråga och vi har stärkt upp våra rutiner, säger han till tidningen.

Samtidigt som Ekobrottsmyndigheten går vidare med fallet ska Revisorsinspektionen utreda Parkgates revisor, och hur han har agerat.

En framgångssaga som fått problem

Från att ha varit en framgångssaga har Oscar Properties det senaste året haft stora problem – bland annat har företagets aktie gått ner över 50 procent. Även övriga byggjättar har stött på patrull under det gångna året.