Oscar Engelberts dotterföretag begärdes i konkurs

Oscar Engelbert.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN
Gasklockan.

Här är Oscar Engelberts nya kalldusch.

Den hårt prövade fastighetsutvecklaren har drabbats av ännu ett konkurshot.

Ett av dotterföretagen till Oscar Properties Holding begärs i konkurs för obetalda hyror.

Ansökan behandlas samma dag som moderbolaget håller bolagsstämma.

Företaget förnekar dock att man har några skulder.

”Oscar Properties Förvaltning AB har betalat den gällande skulden för hyra av ett showroom och ingen ytterligare skuld föreligger”, skriver bolagets finanschef Per-Axel Sundström i ett pressmeddelande.

Hyresbråket gäller Oscar Properties showroom och butik för det numera havererade gasklockeprojektet på norra Djurgården i Stockholm. Företaget hyrde lokalen som en front för spekulanter till de planerade bostäderna. Hyresvärd är Heba Fastighets AB.

Den 9 december förra året sa Oscar Engelbert upp avtalet i sin egenskap av vd för Oscar Properties Förvaltning AB. Uppsägningstiden löpte på nio månader till den 30 september i år. Men redan innan Oscar Engelbert sa upp avtalet hade bolaget struntat i att betala minst en hyra.

Hyror har förfallit

Från konkurshandlingen till Stockholms tingsrätt:

”Trots inkassokrav jämte ansökan om betalningsföreläggande har Oscar Properties Förvaltning AB underlåtit att erlägga avtalade och förfallna hyror avseende det fjärde kvartalert 2019 till ett belopp om sammanlagt  94 143 kronor. Sedan dess har hyror för ett första och andra kvartalet 2020 förfallit till betalning utan att regleras”.

Det skriver juristen Josefin Wahrolén.

Fram till i dag har den totala skulden stigit till 293 328 kronor.

Heba Fastigheters juridiska ombud Josefin Wahrolén föreslår advokat Niklas Emthén som konkursförvaltare.

”Betalt den gällande skulden”

Efter Expressens första version om konkursansökan gick Oscar Properties ut med ett pressmeddelande där man dementerade att det fanns någon skuld kvar att reglerna. 

”Oscar Properties Förvaltning AB har betalat den gällande skulden för hyra av ett showroom och ingen ytterligare skuld föreligger”, skrev bolagets finanschef Per-Axel Sundström i ett pressmeddelande.

Enligt Per-Axel Sundström reglerades skulden ”igår eftermiddag den 29 juni”.

För juristen Josefin Wahrolén var det en nyhet.

– Vi kollade så sent som i fredags och då var det inte betalt. Jag har nu undersökt det igen och varken vi eller Heba kan se att företaget har betalt.

Delgivningsmän har sökt Oscar Engelbert

Oscar Properties hade minst tre obetalda hyror som förfallit. Delgivningsmän har också sökt upp Oscar Engelbert personligen. Den senaste delgivningen skrev han på den 28 maj då handlingen kvitterades på bolagets kontor på Linnégatan 2 i Stockholm, samma adress som dagens bolagsstämma.

Heba vände sig först till Kronofogden och ansökte om ett betalningsföreläggande. Oscar Properties beskred då kravet. ”Grundlöst” kontrade Heba och gick vidare med kravet sedan man fått klart för sig att bolaget inte tycks ha några pengar att betala. Eller i klartext: bolaget är pank.

”Ruinens brant”

Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg&partners har länge följt företaget. Han säger:

– En gång en är ingen gång men nu börjar det bli en vana.  Det tydligt att Oscar Properties har väldigt svårt att betala sina fakturor. Strategin att lägga dem på hög är förstås ohållbar. Det kommer inte som någon överraskning dock, årsredovisningen samt senaste kvartalsrapporten visar tydligt att man står på ruinens brant. Bolaget behöver kapital och det är ont om tid.

Oscar Properties Förvaltning AB har tidigare hotats av konkurs. 

I april gällde det Länsförsäkringars fastighetskoncern Humlegården som begärde Oscar Properties Förvaltning i konkurs vid Stockholms tingsrätt. Orsaken den gången var också en hyresskuld som växt till fem miljoner kronor för Oscar Properties kontor på Linnegatan 2 på Östermalm I sista minuten enades företagen om förlikning och undvek därmed konkurs.

Expressen har förgäves sökt Oscar Engelbert. Vi har också begärt svar på frågan när skulden reglerades.

Engelbert sålde skärgårdsvillan för 68 miljoner.