Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nye Nordea-chefens guldkantade löneavtal

– Vi måste få en bättre effektivitet i banken, säger Nordeas nye vd, dansken Frank Vang–Jensen, 51.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

För tre år sedan fick Frank Vang–Jensen, 51, brutalt sparken från chefsjobbet på Handelsbanken.

På torsdagsmorgonen tog dansken över konkurrenten Nordea och kan räkna med en grundlön på 14,2 miljoner kronor plus övriga ersättningar.

Trots utnämningen vill han inte ta ordet revansch i sin mun.

– Jag är glad att få ta över banken. Men jag tänker inte på min tidigare tid, säger han.

Lönen är alltid ett känsligt kapital för bankdirektörer och hur lönenivåerna uppfattas bland bankkunderna. 

– Jag har en baslön i linje med min företrädare, säger Frank Vang–Jensen utan att precisera summan när Expressen träffar den nyutnämnde vd:n på Nordeas svenska huvudkontor några timmar efter att utnämningen är offentliggjord.

Företrädaren Casper von Koskull hade en grundlön på 1 334 678 euro förra året, vilket motsvarar cirka 14,2 miljoner i dagens kurs. Men med olika tillägg landade von Koskulls lön på drygt 2,1 miljoner euro eller 22,6 miljoner kronor.

– Jag har tagit över vd–skapet från och med i dag. Styrelsen ville att jag skulle ta över direkt.

Det är inte mer än cirka 500 meter mellan Nordeas svenska huvudkontor på Smålandsgatan och Handelsbankens huvudkontor vid Kungsträdgårdsgatan.

Frank Vang-Jensen sparkades under ett söndagsmöte

Det var på sin gamla arbetsplats Handelsbanken som Frank Vang– Jensen en söndag i augusti 2016 blev överrumplad av sin styrelseordförande Pär Boman. Det blev inget normalt arbetsamtal. Boman gav honom sparken på dagen och enligt uppgift plockade han av sin vd både mobiltelefon och kort.

Nordeas nye vd Frank Vang–Jensen hälsade glatt på journalistkåren.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det abrupta slutet – som kom 17 månader efter att Frank Vang–Jensen tillträtt som vd – skedde när han var i full färd med att effektivisera Handelsbanken och skära ned. Om omgörning som väckte starka känslor internt inom banken. En del beskriver Pär Bomans hårdföra agerande som ren avrättning – speciellt när nyheten några dagar senare presenterades för medierna.

– Det visade sig att det sista jobbet han hade blev för svårt. Han levde inte upp till de krav man kan ha på en vd i Handelsbanken. Det kan ses som en felrekrytering och jag har en del i att det blev så, sa Pär Boman när han totalsågade sin nyss sparkade vd. Och sa också:

– Efter en gedigen utvärdering fann vi i styrelsen att han inte fullt levde upp till de krav vi har på ledarskap för en koncernchef i Handelsbanken. Ledaruppgiften blev lite för svår för Frank, fortsätter Boman.

Fakta Frank Vang–Jensen

Frank Vang–Jensen, 51 år, dansk medborgare

Familj: Hustrun Dorte och två barn.

Bor: Köpenhamn, men ska ha en arbetsbostad i Helsingfors.

Gillar: Cykla, musik och och och annan bok när det finns tid.

Utbildning: Examen från Handelshögskolan i Köpenhamn. 

Uppmärksammad: När han överraskande sparkades från vd-jobbet i Handelsbanken hösten 2016. Han hade då 18 år bakom sig i olika befattningar inom banken.

Men det gick inte mer än drygt sex månader så hade Nordea plockat upp dansken och låtit honom växa inför bankens väggar.

Och Frank Vang–Jensen rivstartar sitt nya jobb och log bredd när han mötte medierna.  Redan dygnet efter utnämningen har han tagit över efter Casper von Koskull som blir rådgivare fram till sin pensionering i slutet av nästa år.

Räkna med hårda tag

Nordeas anställda kan räkna med hårda tag nu med Frank Vang–Jensen vid rodret vars uppdrag är att få fart på bankens lönsamhet. Och aktiekursen steg också direkt efter att utnämningen blev känd på torsdagen. Den dystra Nordea-aktien hade stigit med drygt 6 procent när Stockholmsbörsen stängde. Aktien har annars en historia med minus 24 procent på tre år. 

Nordeas nye vd dansken Frank Vang–Jensen intervjuas av Expressens Leif Brännström.

Expressen fick fem minuter med Frank Vang–Jensen i samband med den svenska presentationen i Stockholm.

Är det här din revansch efter det brutala avskedet från Handelsbanken?

– Jag ser det inte så. Jag ser på uppgiften. Nordea är ett superspännande företag.

Men lite skadeglädje är det väl att få ta över den här banken.

– Jag är glad att få ta över banken. Men jag tänker inte på min tidigare tid som du syftade på.

Kommer de vanliga bankkunderna märka att du tagit över banken?

– Vi har under en tid befunnit oss på en resa för att göra det enklare, vara mer tillgänglig och finns mer för våra kunder. Vi ser också att våra marknadsandelar börjar öka igen i Sverige, det är vi rätt så nöjda med.

Ni tappade en del stora kunder när banken flyttade sitt huvudkontor till Helsingfors, Det var en del turbulens, fackförbund som lämnade banken. Tänker du försöka få tillbaka dem?

– Ja, det är klart vi gör. Vår intention är inte att förlora kunder.

Nedskärningar på banken, att folk tvingas sluta?

– Så vill jag inte säga. Men vi behöver få bättre relation mellan våra intäkter och kostnader. Om vi inte får det hamnar vi i en sits som vi gjort nu, alltså att vårt resultat inte är värst bra och aktiekursen inte speciellt hög. Vi måste få en bättre effektivitet i banken.

Bankkunderna vill ofta ha fler bankkontor.

– Jag upplever att bankkontoren fortfarande har en viktig roll. Men också att kunderna vill ha tillgänglighet.  Vi har satsat mycket på att utveckla våra digitala lösningar och utveckla vår tillgänglighet. Vill du ha ett bolån på en kväll finns vi där.

Nordea

9,3 miljoner privatkunder.

572 000 företagskunder

Hemmamarknad: Sverige, Finland, Danmark och Norge.

Huvudkontor i Helsingfors.

28 990 anställda.

Nordea är det tredje största företaget i Norden och bland de tio största finanskoncernerna i Europa, sett till marknadsvärde.