Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norwegian flög över 30 miljoner – slår nytt rekord

Foto: / NORWEGIAN
Foto: SARA STRANDLUND

Norwegians intäkter per passagerare står stilla.

Men passagerartrafiken växte rejält i december – och under helåret slog flygbolaget rekord.

– December är traditionellt sett en månad med stor reslust, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos i ett uttalande.

Norwegian släppte på fredagen sina decembersiffror.

Det norska flygbolagets totala passagerartrafik, RPK, steg 32 procent årets sista månad, jämfört med samma månad året innan.

Även kapaciteten (ASK) steg med 32 procent, medan kabinfaktorn – hur väl planen är fyllda – var oförändrad på 84,6 procent. På rullande tolvmånadersbasis gick dock kabinfaktorn ner med 0,2 procentenheter till 87,5 procent.

Norwegians chef om siffrorna

Norwegians koncernchef Bjørn Kjos är positiv.

– Trafiksiffrorna för 2017 visar att Norwegians internationella fotfäste blir allt starkare vilket är helt i linje med koncernens strategi, säger han i ett uttalande.

Andra mått som brukar vara intressanta att titta på är yielden och Rask-nivån, som skvallrar om hur mycket flygbolagen tjänar per passagerare.


LÄS MER: Norwegian växer – men tappar intäkter 


Norwegians yield, intäkten per passagerarkilometer, var oförändrad i december 2017 jämfört med samma månad året innan. Även Rask-nivån, intäkt per tillgänglig flygstol, var oförändrad.

Norwegian slår rekord

Antalet passagerare uppgick till 33,1 miljoner under helåret vilket var en uppgång med 13 procent jämfört med 2016. Det är också nytt passagerarrekord.

Antalet passagerare i december uppgick till 2,4 miljoner – även det en uppgång mot fjolåret.

– December är traditionellt sett en månad med stor reslust. För Norwegians del har det som vanligt varit många resenärer i alla våra marknader, kommenterar Bjørn Kjos.


NYHETSBYRÅN DIREKT/EXPRESSEN