Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nobba fonderna – spara i investmentbolag i stället

Författaren och föreläsaren Marcus Fridell.

Vill du komma i gång att spara i aktier men känner att det är svårt att komma i gång?

Författaren och föreläsaren Marcus Fridell menar att sparande i investmentbolag är betydligt bättre än att spara i fonder.

– De har aktiva ägare och betydligt lägre avgifter, säger han i Expressens TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Många vill komma i gång med att spara i aktier men vissa känner att det är svårt att veta vilka bolag man ska satsa på.

Ett första steg kan vara att börja investera i investmentbolag.

– Investmentbolag påminner mycket om en fond. Båda alternativet är ett sätt att låta någon annan investera sina pengar åt en. Köper man en fond har man en fondförvaltare som köper massa aktier. Köper man ett investmentbolag så är det en enda aktie, men bolaget i sin tur köper massa akter, säger Marcus Fridell, som skrivit boken Bygg en förmögenhet : investera i investmentbolag.

– Historiskt sett har investmentbolagen gett mycket bättre avkastning än fonder.


Billiagare än fonder

Enligt författaren Marcus Fridell är investmentbolag bättre än fonder för att de är betydligt billigare att äga.

– Avgiften är extrem mycket lägre i investmentbolag. Oftast någon tiondels procent i förvaltningskostnad mot fondavgiften på mellan 1–2 procent. Dessutom har investmentbolag ägare som investerar sina egna pengar.

Köper man aktier i Wallenbergs investmentbolag Investor eller Fredrik Lundbergs Industrivärden så investerar man sina pengar precis som ägarna.


Fakta: Investmentbolag

 Marcus Fridell är författare och föreläsare som tidigare varit analytiker på banken Nordea. I fjol skrev han boken ”Bygg en förmögenhet: investera i investmentbolag.”

Ett investmentbolag liknar en fond då de är ägare i flera bolag, både börsnoterade och onoterade.

En undersökning gjord på Uppsala universitet visar att investmentbolag som grupp har haft en avkastning på 600 procent jämfört med passivt och aktivt förvaltade fonders motsvarighet på 200 procent mellan åren 2001–2016.


– Dessutom kan man köpa aktierna till rabatt, säger Marcus Fridell.

Ibland går det att köpa aktier i investmentbolag till en substansrabatt. Det betyder att investmentbolaget är lägre värderad än de underliggande tillgångarna.

Substanspremie är motsatsen. Då handlas bolagets aktie högre än vad hela bolagets innehav skulle kosta som en egen portfölj.


Varnar för fallgropar

Om fördelarna med investmentbolag är att avgiften är längre än fonder, samtidigt som man får en liknande riskspridning så finns det fallgropar.

– Det gäller att få en bra mix och bland flera investmentbolag. Industrivärden och Investor är stora investmentbolag som äger mycket i industri och verkstadsbolag. Medan Bure och Svolder är mindre och investerar mer i småbolag.

Om man vill börja investera i investmentbolag så tycker Marcus Fridell man ska köpa ett klassiskt investmentbolag.

– Jag tycker Investor har allt som man är ute efter när man tittar på investmentbolag. Bolaget har en substansrabatt på 20 procent och en förvaltningskostnad på 0,15 procent. Sen har de en väldigt bred och bra portfölj med tillgångar i bland annat bank, verkstad och hälsovård.