Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstanken: Handlade aktier under täckmantel

Anklagas för insideraffärer med aktier ”under täckmantel”.
Stefan Lundborg förnekar att han gjort sig skyldig till grovt insiderbrott.
Foto: TR MEDIA
Ekobrottsmyndigheten slog till mot Stefan Lundborg och grep honom i gryningen den 1 december 2020. Några dagar senare släpptes han och lämnade då spelbolaget Kindreds styrelse och lämnade senare också styrelsejobbet i spelutvecklaren G5 Entertainment.
Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN

Finansmannen Stefan Lundborg, 57, åtalas för grovt insiderbrott. Han anklagas för att i flera fall ha gjort insideraffärer med aktier ”under täckmantel”.

Enligt åklagarens misstankar skulle vinsterna användas för att betala av ett lån på 30 miljoner kronor.

Försvararen, advokat Olle Kullinger, säger att hans klient förnekar brott och tillbakavisar anklagelserna om grovt insiderbrott.

Stefan Lundborg är en känd spel- och travprofil med ett förflutet som vd för Solvalla travbana. Han anklagas för insiderhandel i aktier genom att ha utnyttjat sin ställning som styrelseledamot i de börsnoterade bolagen mobilspelsutvecklaren G5 Entertainment och spelbolaget Kindred Group AB.

De misstänkta brotten utspelade sig i augusti och oktober 2020. Stefan Lundborg satt då i de båda bolagens styrelser och hade full insyn i deras ekonomi och utveckling. 

Vice chefsåklagare Ted Murelius åtalar finansmannen Stefan Lundborg för grovt insiderbrott.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det handlar om handel i bolagen Kindred och G5. Stefan Lundborg har suttit i styrelsen i de två bolagen och sedan har handel skett i ett bolag som han har och från en annan persons depå, säger vice chefsåklagare Ted Murelius, som åtalat spel och travprofilen för två fall av misstänkt grovt insiderbrott.

Även den andra personen har åtalats för samma brott. Båda förnekar att de har gjort något olagligt.

Det ena misstänkta fallet omfattar köp av aktier i G5 Entertainment via bolaget AB Birka Bowling som ägs av Stefan Lundborg och köp med hjälp av en närstående person. Sammanlagt gällde det förvärv av 3 600 aktier respektive 7 610 aktier den 6 augusti 2020. En vecka senare offentliggjordes G5:s delårsrapport för andra kvartalet 2020. Bolaget överraskade med ett urstarkt resultat som fick aktien att stiga med 30 procent den dagen.

Miljonvinst på aktieköpen

Enligt stämningsansökan blev den totala vinsten 1,1 miljoner kronor.

Det andra fallet gäller köp av aktier i spelbolaget Kindred den 6 och 7 oktober 2020. Den 9 oktober klockan 12.05 offentliggjordes bolagets preliminära resultat för tredje kvartalet 2020. ”Fortsatt stark tillväxt i tredje kvartalet 2020”, skrev företaget i sitt pressmeddelande.

Aktien steg från drygt 68 kronor till närmare 75 kronor vilket motsvarade en ökning på 9,7 procent enligt bankens larmrapport om misstänkt insiderhandel till Finansinspektionen.

Åklagaren anser här att den beräknade vinsten uppgår till 56 000 kronor.

Varken på Malta, där spelbolaget är registrerat, eller i Sverige, visade de respektive finansinspektionernas insynsregister att Stefan Lundborg genomfört några aktieaffärer i eget namn i anslutning till de aktuella datumen.

Det Malta–registrerade spelbolaget Kindreds pressmeddelande från den 4 december 2020 där det meddelas att styrelseledamoten Stefan Lundborg avgår på grund av misstankarna om grovt insiderbrott.

Affärerna i Kindred hade skett via Stefan Lundborgs bolag AB Birka Bowling och en närstående person.

I fallet med G5 Entertainment var det banken SEB som reagerat över transaktionerna och skrivit en rapport om misstänkt insiderhandel till Finansinspektionen. ”Kund har handlat i nära anslutning till kurspåverkande nyhet”, löd budskapet.

Misstanken: Handlade aktier ”under täckmantel”

Finansinspektionens insynsregister bar inget spår av att Stefan Lundborg skulle ha registrerat affärer enligt regelverket.

”Därav har SEB en anledning att misstänkta att förvärvet av aktierna är ett sätt för Stefan Lundborg att handla aktier baserat på icke-offentlig information under täckmantel” skrev banken i sin larmrapport till Finansinspektionen.

Den 1 december 2020 slog Ekobrottsmyndigheten, EBM:s  utredare till i gryningen och grep Stefan Lundborg som satt anhållen under två dygn innan han släpptes. Detsamma gällde en person i hans närhet. 

Stefan Lundborg lämnade de båda styrelseuppdragen efter EBM:s aktion, men det är först nu som han och en annan person åtalats för grovt insiderbrott - ett brott som kan ge mellan sex månader och sex års fängelse.

– Att det inte har väckts åtal förrän nu är naturligtvis lite olyckligt, säger vice chefsåklagare Ted Murelius som skyller på att avdelningen har haft hård arbetsbelastning. 

Lånade 30 miljoner av mångmiljonär

Förundersökningen visar att Stefan Lundborg hade ett lån på 30 miljoner som han tagit privat från en mångmiljonär som ända sedan 1970-talet haft högt uppsatta positioner i flera av Sveriges mest kända företag. Av mejl och sms i utredning går det att utläsa att Stefan Lundborg var under press att försöka lösa lånesituationen eftersom lånet förföll den 30 juni 2020.

– Det har funnits anledning för honom att tjäna pengar för att betala tillbaka lånet, säger Ted Murelius.

Den långdraga förundersökningen kan bli till Stefan Lundborgs fördel vid en fällande dom. Domstolen ger ofta ”rabatt” när det är mydighetens fel att utredningen dragit ut på tiden.
Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN

Försvararen, advokat Olle Kullinger, säger att hans klient förnekar brott och tillbakavisar anklagelserna om grovt insiderbrott.

– Det har köpts många akter i de här bolagen över en lång tid och de aktuella köpen följer det naturliga investeringsmönstret. Det har inte funnits någon insiderinformation hos någon av de som har handlat. Det är ganska rakt och enkelt.

Hur är det då med åklagarens teori om att din klient behövde dra in pengar för att betala av ett lån som ursprungligen uppgick till 30 miljoner kronor?

– Det är en teori som lever med sina egna tillkortakommanden. De här aktierna som det påstås ha köpts för att skaffa pengar tror jag inte ens i dag har sålts. Det innebär att den teorin faller platt. Aktierna var kvar flera år efter handeln, säger Olle Kullinger.

Den bevisning i form av sms och mejl som åklagaren åberopar i åtalet anser Olle Kullinger saknas värde.

Rättegången hålls i juni i Stockholms tingsrätt och väntas pågå under fyra dagar.