Miljardären Erik Selins mardrömsstart på året

Kärleksparet Erik Selin och Isabella Löwengrip visade upp sig när K–Fastigheter börsintroducerades i november.
Foto: SVEN LINDWALL
Erik Selin vill nu att skilsmässan ska fullföljas.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Det nya året kunde ha börjat bättre för fastighetsmiljardären Erik Selin, 52.

Klagande hyresgäster.

Collector Bank – där Selin är storägare – knakar i fogarna.

Slut med flickvännen Isabella Löwengrip.

Och nu fullbordas skilsmässan från hustrun.

Erik Selin var länge något av en doldis för de flesta utanför hans verksamhetsområde, fastighetsbranschen. Förvisso är han miljardärer och uppskattas vara god för kring 23 miljarder kronor och när tidningen Fastighetsvärlden rankade de 50 mäktigaste i fastighets- och byggbranschen 2019 intog västsvenske Erik Selin förstaplatsen. Men få har tidigare lagt hans namn på minnet.

Selins bas är börsnoterade Fastighets AB Balder där han är huvudägare via Fastighets AB Balder med 36,4  procent kapitalet och 49,9 procent av rösterna. 

Erik Selin blev kär i Isabella Löwengrip

Rubrikerna kring Erik Selin har främst handlat om just fastighetsbranschen. Men i höstas slog nyhetsbomben ner som gjorde honom till en kändis i helt andra grupper än vad hav var van vid: Erik Selin, då 51 år gammal, hade gått och blivit kär i affärskvinnan och bloggaren Isabella Löwengrip, 28.

Kärleken fick den gifte Selin att omedelbart skicka in en skilsmässoansökan till Göteborgs tingsrätt. Men eftersom det finns minderåriga barn i familjen betydde det per automatik sex månaders betänketid innan skilsmässan kan fullföljas.

Fastighetsmiljardären Erik Selin tog med sig dåvarande flickvännen Isabella Löwengrip när K–Fastigheter introducerades på börsen i november.
Foto: SVEN LINDWALL
Erik Selin och Isabella Löwengrip signalerade att de var ordentligt kära när de båda deltog i börsintroduktionen av K-fastigheter.
Foto: SVEN LINDWALL

Under de månader som gått sedan kärleksnyheten blev offentlig har paret synts på olika platser tillsammans och i sociala medier.

I somras visade de upp sig hand i hand i exklusiva Saint-Tropez på Franska rivieran och hade också en kort tid innan vimlat runt på politikerveckan i Almedalen i Visby.

I november bekräftade Isabella Löwengrip i en exklusiv  Expressen–intervju att de två var ett par.

– Det stämmer att vi har en relation tillsammans, sa Isabella Löwengrip. 

Åkte på resa till Kenya

De två åkte också på välgörenhetsresa till Kenya där Erik Selin sedan länge är engagerad i projekt kopplat till hjälporganisationen Hand in Hand.

– Isabella är lite mer handlingskraftig än jag, sa Erik Selin i Dagens industri och hyllade sin flickvän som varit pådrivande till att resan blev av.

Erik Selin och Isabella Löwengrip studerar Hand in handprojekt i Kenya
Foto: Hand in hand

Medan flickvännens imperium rasade under hösten och hennes USA–statsning skrotades har Erik Selin jobbat på sin vanligt med sina investeringar och olika bolag.

I november börsintroducerades hans senaste skötebarn, K-fastigheter, tillsammans med kompanjonen Jacob Karlsson. Selin tog med sig flickvännen till introduktionen och de två kom hand i hand till Nasdaq–börsens lokaler vid Värtahamnen i Stockholm.

Selins kris med Collector bank 

Fullt lika trevligt har Erik Selin det inte med Collector Bank där Balder som huvudägare äger cirka 44 procent.

Nischbanken, som fick sitt banktillstånd 2015, knakar i fogarna och vinstvarnade i tisdags, bland annat sedan Collector satsat på tillväxt och ökat andelen blancolån till allmänheten kraftigt.  Banken tvingas nu till en nyemission på en miljard och även vidta en rad andra åtgärder för att rädda företaget. Den 17 februari hålls en extra bolagsstämma Collectors om nyemissionen.

Collector har meddelat att bolaget reserverar 800 miljoner kronor i en extra kreditförlustreservering i det fjärde kvartalet, och gör nedskrivningar av it–tillgångar på 150 miljoner kronor.

Selins aktie rasade med en halv miljard

Collectors vinstvarning har fått aktien att rasa. När beskedet om nischbankens problem blev offentlig resulterade det i ett ras för aktien som gick ned med hela 24 procent. För storägaren Erik Selin betydde det att han fick se börsvärdet på Collector–aktien falla med mer än en halv miljard.

Erik Selin och bankens grundare Lena Apel – som också fungerat som något av mentor för Isabella Löwengrip – är kallade till Finansinspektionen, Fi, kommande tisdag för att förklara hur banken ska räddas. Det är Fi:s generaldirektör Erik Thedéen som kräver svar.

Lena Apel, bankens grundare, lämnar styrelsen vid den kommande årsstämman.
Foto: Collector

En del i räddningsplanen innebär att Erik Selin blir ordförande. Lena Apel har redan ombett sig omval på ordförandeposten.

– Vi hade ett resonemang och det landande i att det är logiskt att jag – med min ’tråkigare’ profil – blir ordförande, säger Erik Selin till Affärsvärlden.

Den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra, som valdes in i styrelsen så sent som förra året, har inte aviserat att hon lämnar bankstyrelsen.

Rasande hyresgäster

I början av året granskade Expressens Michael Syrén Erik Selins fastighetsimperium och hur han är som värd. Och vissa kritiska hyresgäster tog till orda. Rubriken löd: ”Sanningen bakom miljarderna – raseriet mot Löwengrips kärlek”. 

– Fy skäms, Erik Selin. Du sätter många familjer i knipa, sa hyresgästen Karin Boklund.

När deras dåliga bostäder ska renoveras är det hyresgästerna som får stå för notan – med upp till 70-procentiga hyreshöjningar, visar granskningen.

Isabella Löwengrips överraskande besked

Det hade då varit tyst några veckor kring kärleksparet. Men den 12 januari gick Isabella Löwengrip ut och berättade att det var slut med Erik Selin. Nyheten offentliggjorde hon på Instagram.

”Det är så klart ett tufft beslut”, skrev Isabella Löwengrip i inlägget.

Under hela den här perioden har Erik Selin, sedan hans skilsmässoansökan registrerades på tingsrätten i Göteborg maj, stått som gift på grund av betänketiden. 

Men nu har Erik Selin tänkt färdigt. I dagarna tog han fram blanketten ” Begäran om skilsmässa efter betänketid ” och skickade in handlingen där han kryssat för att han vidhåller att skilsmässan från hustrun Jennie ska genomföras. Ansökan är undertecknad redan den 3 januari, men kom till tingsrätten den 15 januari.

Den 27 januari kan Erik Selin vara en fri man. Äktenskapsförordet gör att han kan behålla alla miljarder när de går skilda vägar. 

– Jag är jättebra vän med Erik och det är inga konstigheter med det här, har Jennie Selin tidigare sagt till Expressen om skilsmässan.

Eriks Selins imperium

• Erik Selin är en av Sveriges rikaste män och har en förmögenhet som uppskattas till mellan 22 och 24 miljarder kronor. Fastighetsimperiet Balder - som är landets största - är basen för hans verksamget. 

• Erik Selin är verksam i runt 200 bolag och har stora innehav i företag som nischbanken Collector  och Boråsföretaget TF Bank. 

• Via bolaget Erik Selin fastigheter AB som han själv äger till fullo äger han drygt 35 procent av Balder. 

Erik Selin äger även 100 procent av aktierna i Scandrent och har ett innehav av 90 procent aktierna i Kunskapsporten AB, ett företag som förvaltar badhus, vårdinrättningar och äldreomsorg. 

I Göteborg ska Balder uppföra totalt 280 nya lägenheter på den tidigare fabriksmarken i västra Majorna, intill Älvsborgsbrons södra fäste.

• I anslutning till Solvalla travbana planlägger Stockholms stad en ny modern stadsdel, Solvallastaden med 850 bostäder. Planerad byggstart 2022.

• Intill pendeltågstationen i Upplands Väsby planeras en ny stadsdelmed trivsamma stadsmiljöer och funktionsblandade kvarter. 1000 bostäder ingår i planen. Byggstart 2022.

• KF Fastigheter – som numera är börsintroducerat – har valt Balder som ny partner och hälftenägare i bolaget som ska utveckla Kungens kurva till en komplett stadsdel med cirka 3.500 nya bostäder, skolor, handel och service.

• Balderkoncernen äger fastigheter i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Finland.

• Balder har satsat på tio vindkraftverk utanför Falkenberg och på Öland.

Erik Selin och Isabella Löwengrip visade upp sig tillsammans när K-fastigheter börsintroducerades.