Lyxbyggaren dras inför domstol - skatterådgivaren fick inte betalt

Lyxbyggaren Oscar Engelbert dras med ännu en ekonomisk huvudvärk.
Foto: JOE SCHILDHORN / REX/IBL
Oscar Properties och dess vd Oscar Engelbert pressas från olika håll
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Lyxbyggaren Oscar Properties egen skatterådgivare har tröttnat på bolaget.

Orsak: företaget betalar inte räkningarna för konsultationer och inhyrd personal.

Rådgivaren Skeppsbron Skatt stämmer bolaget.

För den problemtyngde vd:n Oscar Engelbert betyder det nya negativa signaler kring hans skapelse.

Samtidig har hovrätten satt in en delgivningsman i jakten på Engelbert i ett annat ekonomiskt mål.

Lyxbyggaren, som av vissa anses vara på obestånd, har upprepade gånger haft svårt att betala sina räkningar och varit på randen till konkurs. 

Även bolagets vd Oscar Engelbert har dragits med personliga skatteskulder på 20 miljoner och jagats av Kronofogden som började damsuga hans olika bankkonton i jakt på pengar att driva in till staten. Vid ett annat tillfälle hade bolaget inte betalt sin egen revisor.

En tillverkare av lyxsegelbåtar i Nederländerna kräver också Oscar Engelbert på drygt en miljon. Orsak: Engelbert Oscar har inte betalt för ritningarna till en segelbåt som Engelbert planerade att beställa för 282 miljoner kronor. Efter en skiljedom i domstol i London ligger ärendet nu i Svea Hovrätt för åtgärd. Hovrätten har också kopplat in en delgivningsman som vid fem tillfällen förgäves sökt Oscar Engelbert i bostaden. Under övriga uppgifter noterade delgivningsmannen följande:

”Den eftersökte bor på adressen men är på semester enligt granne. Sök har även gjorts på känd arbetsplats på Linnegatan 2 (Oscar Properties) där den eftersökte är vd och tidigare delgiven, anställd uppger att VD:n inte är tillgänglig för delgivning.

Det har inte varit möjligt att etablera kontakt med svaranden och det är heller inte känt när han är tillbaka från semestern”.

”Varit på kontoret”

Den 21 augusti gjorde en tjänsteman på Svea Hovrätt en tjänsteanteckning där han noterade:

”Samtal med anställd hos Oscar Properties som uppger att Oscar Engelbert inte är tillgänglig för tillfället och att hon inte kan lämna ut telefonnummer till honom. Hon uppger dock att Oscar Engelbert har varit på kontoret idag och alltså befinner sig i Sverige. Hon uppger att hon ska be honom kontakta undertecknad”.

Oscar Engelbert ringde dock aldrig tillbaka.

Nu senast är det Skeppsbron Skatt – Oscar Properties egen skatterådgivare – som drar företaget inför domstol. Skeppsbron Skatt har sedan januari 2017 varit en viktig rådgivare för Oscar Properties–koncernen och dess vd Oscar Engelbert.

En av Skeppsbron Skatts fakturor till Oscar Properties som lyxbyggaren inte betalt.

Oscar Properties slutade betala

Men under 2019 slutade krisföretaget Oscar Properties att betala fakturorna för begärda konsultationer och inhyrd personal från Skeppsbron Skatt. Skulderna uppgår nu till 663 000 kronor, uppger Dagens Juridik.

Oscar Engelbert, vd och grundare av Oscar Properties.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN

Skatterådgivaren har skickat påminnelse på påminnelse och hotat med inkasso utan något resultat.

Oscar Properties har också fått också flera mejl från ledningen på Skeppsbron Skatt.

Ett av breven:

”Vi har stora och gamla fordringar på er avseende av oss lämnad rådgivning. Vi förstår att ni har ansträngd likviditet men har via pressen konstaterat att andra rådgivare fått betalt.

Vi har försökt få besked från er när vi kan räkna med betalt men ni har inte återkommit. Vi måste be er återkomma med information om hur ni tänker avseende betalningen till oss. Vi vill, som ni förstår, inte behöva gå den formella vägen”.

Företaget trappade sedan upp pressen på Oscar Properties genom att vända sig till Kronofogden för att få hjälp med indrivning. Men lyxbyggaren började då bestrida kraven och nu har hela ärendet hamnat i Stockholms tingsrätt.

Expressen har sökt Oscar Engelbert.