Oscar Properties jagades av Kronofogden för skuld

Oscar Engelbert.
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL

Den krisade bostadsutvecklaren Oscar Properties riskerar inte bara att gå miste om prestigebygget Gasklockan i Stockholm.

Expressen kan i dag avslöja att företaget jagats för en obetald faktura från revisionsfirman Ernst & Young, EY, det företag som normalt granskar bostadsutvecklarens räkenskaper.

Fakturan har via inkasso gått vidare till Kronofogden där hot om betalningsföreläggande väntat.

Företaget erkänner nu att man inte betalt i tid och skyller ”på en brist i rutinen”.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties aktie rasade på måndagen med cirka 20 procent på Stockholmsbörsen efter Expressens avslöjande.

Det är något pikant att det just är revisionsjätten EY som krävt bostadsutvecklaren Oscar Properties på pengar. Revisionsföretaget sköter normalt granskningen av bolagets räkenskaper.

Granskningen av den senaste årsredovisningen gäller 2018 och är undertecknad den 11 april i år av revisorn Ingemar Rindstig på EY.

Fakturan skickades till inkasso

Den nu aktuella fakturan gällde sammanlagt 630 000 kronor och hamnade i en första vända hos inkassoföretaget Intrum Sverige AB. När inkassoföretaget av någon anledning inte fick in pengarna, eller någon reaktion från Oscar Properties, skickades ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten. Där blev ärendet en ansökan om betalningsföreläggande riktat mot Oscar Properties.

Oscar Properties skuld till revisionsjätten Ernst & Young.

Ansökan betyder inte per automatik att Kronofogden rusar i väg till den krisande bostadsutvecklaren. Företaget har möjlighet att yttra sig och protestera mot fakturan innan ansökningen resulterar i ett utslag hos myndigheten. Utslaget kan sedan ligga till grund för Kronofogdens aktion för att driva in skulden eller att annan åtgärd vidtas.

Om skulden gäller revisorn Ingemar Rindstigs granskning av bokföringen för 2018 eller något annat som revisionsföretaget har fakturerat Oscar Properties är oklart.

Oscar Engelbert tyst om revisorskravet

Varken vd:n och majoritetsägaren Oscar Engelbert eller någon annan företrädare för bolaget återkom under tisdagen för att besvara Expressens frågor.  Total tystad rådde från bostadsutvecklarens sida.

Från Ernst & Youngs sida bekräftade man att det fanns en obetald faktura. 

– Vi hänvisar till Oscar Properties om varför fakturan inte betalats i tid och i övrigt lämnar vi inte kommentarer kopplade till enskilda uppdrag eller kunder, säger presschefen Stina Gustafsson.

Först efter Expressens publicering om revisionsjättens krav reagerade Oscar Properties.

Dels skriver företaget:

”Det råder ingen oklarhet kring fakturorna och fakturorna är betalda”.

Samtidigt erkänner man att man inte betalt trots att inkassoföretaget hörde av sig innan ärendet hamnade hos Kronofogden. Företaget skriver:

”Detta är orsakat av en brist i rutinen, som inte skall inte hända och det är beklagligt att det hänt”. 

Revisionsinspektion utreder sedan tidigare Ingemar Rindstig på EY, för hur ett av Oscar Properties projektet värderades i årsredovisningen. Det gäller företagets planer att bygga på två våningar på projektet Biografen på Övre Östermalm i Stockholm.

Oscar Properties köpte luften

Oscar Properties köpte rätten att exploatera luften ovanpå biografen 2014, för omkring 14 miljoner. Enligt tidningen Dagens industri, Di, har tillgången vandrat genom olika dotterbolag och värderats upp flera gånger. Senare har det visat sig att cirka 120 miljoner kronor i balansräkningen består av en förhoppning om att få bygga på två våningar på biografen. Ingemar Rindstigs granskning har senare ifrågasatts.

Vd:n Oscar Engelbert och lyxbyggaren är under ständig ekonomisk press där projektet Gasklockan på Norra Djurgården i Stockholm just nu är i fokus och betrakats som en ödesfråga för företaget.

Oscar Engelbert framför sitt drömprojekt Gasklockan som kan sluta med det bara blir just en dröm.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN

” Företaget har inte pengarna”

Oscar Properties skulle ha betalat Stockholms stad knappt 600 miljoner kronor för den attraktiva marken som ägs av Stockholms stad.  Men vid midnatt, natten mellan fredag och lördag, hade inga pengar satts in på stadens konton. Ingen betalning dök heller upp efter helgen.  Bolaget har hävdat att det råder oklarheten kring vem som ska stå för marksaneringarna i området varför man hållit inne med betalningen, något som tillbakavisats av Stockholms stads experter.

Företaget har i sin egen reklam presenterat projektet som: 

” Gasklockan ska bli en byggnad i världsklass – i ett område av världsklass”.

– Företaget har inte pengarna. De är beroende att att få in en aktör till. Frågan är om de förhandlar med någon och försöker vinna tid, säger Joakim Bornold, analytiker på Söderberg & Partners.

Stockholms stad hotar nu med att häva avtalet med Oscar Properties om företaget inte betalar.

– Vi hoppas kunna ämna besked under veckan om hur vi gör, säger Staffan Lorentz, projektchef på Stockholms stad, till Expressen.

Oscar Properties har inte avhörts?

– Inte till mig i alla fall. Jag skulle nog ha hört om de haft några kontakter med oss.

Expressen har förgäves försökt nå någon ansvarig för Oscar Properties.