Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Josephine slipper amortera efter samtalet med banken

Josephine Freje jobbar som frilansare och håller på med en dokumentär för SVT.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
För alla som sitter med bostadslån och drabbas av konsekvenserna coronaoron kan det vara en räddning att slippa amortera en tid.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Finansinspektionens positiva besked till stressade bolånetagare: Amorteringskravet kan pausas tills vidare på grund av coronaviruset.

Josephine Freje, 38, fick snabbt svaret att hon slipper amortera på huset i tre månader:

– Jag skulle rekommendera alla som sitter med lån att kontakta sin bank.

Finansinspektionen meddelade på tisdagsförmiddagen att man betraktar inkomstbortfall kopplat till coronaviruset som ett särskilt skäl där amorteringskravet ska kunna minskas eller pausas.

Myndigheten uppmanar bankerna att vara generösa mot kunderna.

– Reglerna säger att bankerna kan ge undantag från amorteringskravet när det finns särskilda skäl. Tappar låntagaren inkomster på grund av coronavirusets spridning så är det ett sådant skäl, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

Blev erbjuden tre månader amorteringsfritt

För Josephine Frej, frilansare i Göteborg med bland andra SVT och Expressen som uppdragsgivare, och hennes make kom beskedet som en glad nyhet.

Hon sitter hemma och är sjuk med en seglivad förkylning, och maken som är köksmästare har tvingats gå ned i arbetstid för att det är så lite att göra på jobbet. Folk räds att gå ut och äta på grund av coronavirusets spridning.

Parets ekonomi är alltså under viss press.

– Jag pratade med banken på måndagskvällen och förhandlade om våra lånevillkor. Morgonen efter ringde de tillbaka och sa att vi kan få tre månader amorteringsfritt, berättar Josephine.

Tre amorteringar á 5 000 kronor blir ett välkommet tillskott i hushållskassan nu när det lite kärvt, konstaterar hon.

– Jag skulle rekommendera alla som sitter med lån att kontakta sin bank. Det gick så snabbt att ordna.

Som egenföretagare ska hon också kunna få tillbaka en del av skatt som betalats in i förskott. Med lägre intäkter kommer även skatten att bli lägre, bedömer hon. På så vis får familjen ytterligare lite mer pengar att röra sig med nu.

– Det var snabbt ordnat på Skatteverkets hemsida. Jag gick in med bank-id, förklarar hon.

Sbab: Ett bra beslut

Enligt Finansinspektionen ska undantagen från amortering utvärderas löpande och kan komma att förlängas beroende på hur ekonomin utvecklar sig. Det kan röra sig om allt mellan 3 och 12 månader, med möjlighet till förlängning.

Robert Boije, chefekonom på statliga bolånejätten Sbab, gillar Finansinspektionens agerande.

– Ett klokt och välavvägt beslut – både sett till att det är viktigt för att bostadsmarknaden ska fungera väl i detta läge och sett till att den också har en allmän stabiliseringspolitisk effekt då den ökar hushållens buffertar, uppger för han för Nyhetsbyrån Direkt.

Äger du din bostad?