Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HSB-fonder för bosparare pekas ut: Dyra och dåliga

Foto: TT
Från HSB:s hemsida.

HSB:s bospararfonder pekas ut som usla i en ny sammanställning.

– Man kan spara tiotusentals kronor på att slippa deras höga fondavgifter, säger Patrick Siegbahn på Småspararguiden.

HSB medger bristerna och kommer att omförhandla sina avtal med Swedbank.

Varje år listar sajten Småspararguiden en genomgång av finansbranschens skadligaste och sämsta sparprodukter. 

Flera fonder har fått packa ihop efter att de blivit uppmärksammade i Småsparargudens lista ”Topp fem värsta skitprodukterna på finansmarknaden”, senast var det Solidar som fick lämna PPM-systemet.

– Det är viktigare att se upp för att trampa på en mina än att välja det som är allra bäst, därför vi valt att lyfta fram det vi bedömer som dåligt eller dyrt sparande, säger Patrick Siegbahn på Småspararguiden.

Ny på årets lista är HSB och bosparandet hos Swedbank.

Orsaken är att HSB:s bosparare som väljer fondsparande hänvisas till enbart två olika fonder, båda hos Swedbank – och båda med höga avgifter.– Det är jättebra att erbjuder möjligheten att spara i fonder, men det är väldigt uppenbart att överenskommelsen med Swedbank främst är till för att Swedbank ska få en tillräckligt bra avgiftsnivå, säger Patrick Siegbahn.

Fondavgifterna ligger på 1,25 procent.

– Räknar man på det här med kötid så är det inte självklart att det här är en bra idé över tid, det kan vara bättre att sätta pengarna på ett ISK och använda vinsterna till en bostadsinsats. Man sparar tiotusentals kronor på att slippa betala avgifterna, säger Patrick Siegbahn.

Det var för fem år sedan HSB efter en upphandling knöts upp till Swedbanks alternativ, en Sverigefond och en global.– Sverigefonden har gått så där, men det har varit bra avkastning på den globala, säger Henrik Zäther, vd för HSB Projektpartner:

Håller du med om att fonderna är dyra för bospararna?

– Ja, och det borde vi sett vid upphandlingen. Vi har suttit fast i det här avtalet men det löper ut snart och då kommer vi att kunna omförhandla det. Vi ska även förhandla med andra banker, det kommer att hända saker som ger kunderna större valfrihet.

I dag väljer knappt tio procent att bospara i fonder hos HSB.

Tror du fler lockas om ni får ner avtalen?

– Självklart. Vi kommer att ha bättre erbjudanden och fler fonder, säger Henrik Zäther.LISTAN: Topp fem värsta skitprodukterna på finansmarknaden 2018

Sammanställningen nedan är gjord av Småsparar guiden och finns att läsa i sin helhet på deras hemsida.

1. Söderberg & Partners Proaktiv-fonder

Småspararguiden: ”Söderberg & Partners fonder är ohotade ettor sedan vi började publicera skitlistan. Vid årsskiftet hade de ökat sitt förvaltade kapital till 60 miljarder kronor och sitt årliga avgiftsuttag till 950 miljoner”.

Fonderna har sedan i fjol uppmärksammats i danska medier, bland annat Jyllands-Posten som skriver att ”det här handlar om en dyr produkt med medmåttig avkastning” och Berlinske som konstaterar att ”danska pensionskunder får dyr och riskabel produkt från andra sidan Sundet”.

2. Max Matthiessens Navigera-fonder

Småspararguiden: Med samma affärsmodell som Söderberg & Partners fortsätter Max Matthiessens egna fonder urholka spararna. Med cirka 40 miljarder förvaltade kronor betyder det att spararna betalar cirka 600 miljoner per år i onödiga avgifter.”

Dina Pengar har tidigare berättat att Max Matthiessens PPM fonder Navigera är 500 procent dyrare än AP7 Såfa och dessutom redovisar en betydligt sämre avkastningsutveckling.

3. Strukturerade produkter

Småspararguiden: ”I våra personliga möten med konsumenter stött på flera sparare som lurats in i strukturerade produkter. Utmärkande för dessa produkter är att de är komplexa, dyra och utan undantag säljs genom intressekonflikter.”

Företag som nämns i sammanhanget är Garantum, Strukturinvest, SIP Nordic, Mangold och Exceed.

Finansinspektionen har tidigare varnat för den här typen av fonder på grund av ”svårbedömda risker och oklara avkastningsmöjligheter.”

4. Monyx fonder

Småspararguiden: Monyx tog till det klassiska knepet att byta från sitt gamla nedsmutsade namn Monetar efter att de hamnat på Pensionsmyndighetens svarta lista över bolag som tagit ut dubbla och onödiga avgifter i PPM-systemet.”

Fonderna uppmärksammades av Dina Pengar när vi skrev om dyra fonder som Skandia påstod att man rensat ut, men som finns kvar på ett dolt fondtorg för externa telefonsäljare.

5. HSB:s bosparande inom Swedbank

Småspararguiden: ”Det här upplägget gynnar i första hand Swedbank och HSB och i tredje hand bospararna. Det handlar inte om samma svindlande summor som de övriga aktörerna på listan, men med vetskap om att spararna blir fler och att pengarna lär ligga kvar under lång tid gör att de ändå förtjänar en femteplats.”

Svenska dagbladet har tidigare i artiklar visat hur vinsterna HSB-spararnas fonder, Robur Ethica Sverige och Robur Ethica Global, äts upp av höga avgifter.