Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljardärens besked: Mina döttrar får inte ta över företaget

Finansmannen Christer Gardell: Civian är inget familjeföretag
Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Christer Gardell med hustrun Kristina.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mångmiljardären Christer Gardell, 58 tänker inte låta döttrarna ta över företaget.

– Här finns ingen förtur, säger han till Svenska Dagbladet. 

Den 58-årige finansmannen berättar att han varje år gör en grundlig MR-undersökning för att upptäcka cancer.

Christer Gardell är en av de stora aktörerna i svenskt näringsliv. Han är tillsammans med Lars Förberg ägare till investmentbolaget Cevian med runt 140 miljarder kronor i förvaltat kapital.

I en lång intervju i Svenska Dagbladet berättar Gardell öppenhjärtigt om sin syn på livet, om familjen och om framtiden. 

Inget familjeföretag

Han understryker att Cevian inte är ett familjeföretag och att hans ägande i bolaget inte ska ärvas av de tre döttrarna. Och att ingen av dem kan få jobb på Cevian.

– Man ska inte blanda ihop familjen med Cevian. Här finns ingen nepotism, ingen förtur och ingen så kallad legacy, säger han till Svenska Dagbladet. 

”Nepotism” betyder att gynna släktingar och vänner utan hänsyn till meriter. ”Legacy” är det engelska ordet för ”arv”.

Makarna Kristina och Christer Gardell.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Han säger att även om han haft söner hade han resonerat på samma sätt. Däremot får döttrarna ärva hans förmögenhet, han tänker inte skänka bort större delen av förmögenheten som exempelvis Bill Gates och Warren Buffett.

Hur har pengar påverkat familjen, undrar Svenska Dagbladets reporter Patricia Hedelius.

– Det är svårt att hålla borta silverskeden men barnen är fantastiska och inga brats. Mest tack vare Kristina då, säger han som hyllning till hustrun.

”De bästa ska ta över”

På frågan vem som ska ta över Cevian svarar Gardell:

– De som ska driva det vidare om jag och Lars Förberg trillar av pinn eller gör något annat, är de medarbetare som är bäst på firman ... De yngre anställda utvecklas och vi ger dem mer ansvar, det tas från Lasse och mig.

Christer Gardell, som är 58 år, säger att han varje år gör en omfattande hälsoundersökning med magnetröntgen, MR. Detta för att kunna upptäcka allvarliga sjukdomar på ett tidigt stadium.

Hälsokoll för 48 000 kr

– Du kollar igenom hela kroppen med MR efter cancer. Det tar nästan en hel dag men då är det andra undersökningar också. Ultraljud kollar hjärta blodkärl och sen tar alla möjliga blodtester och allting, säger han till SvD.

Kontrollen omfattar 22 punkter och kostar 48 000 kronor hos det hälsoföretag Gardell anlitar – och också är delägare i, skriver tidningen.

Han gjorde den senaste undersökningen i mars i år.