Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gamestop – vad är det som händer egentligen?

Aktiemäklarens varning om Gamestop-aktien.
Gamestop under storhetstiden: Köer för att köpa ”Grand Theft Auto 4” 2008.
Foto: GERALD HOLUBOWICZ / POLARIS POLARIS IMAGES
Gamestop beslutade att stänga sina butiker i Sverige på grund av dålig lönsamhet.
Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK / ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
”Det är en ny generation aktiesparare vi ser på marknaden. En generation som är uppväxt i en digital värld och ser till att utnyttja det”, säger Joakim Bornold på Söderberg&Partners.
Foto: Ola Hedin
Foto: NORDNET

Börsrebellerna snackade ihop sig i ett forum på sajten Reddit och beslutade att det var köpläge på dekisbolaget Gamestop.

Resultat: Aktien har rusat med flera hundra procent. Efter klockan 16 på torsdagen rasade den dock kraftigt.

Syfte: Dels tjäna pengar, dels nita till dem som spekulerat i Gamestops nedgång.

På torsdagen beslutade biografkedjeägaren AMC, som också svepts med i uppgången, att trycka upp 44 miljoner nya aktier. 

– Någon kommer sitta på Svarte Petter till slut. Mitt råd till småspararen är: Håll dig undan, säger sparekonomen Joakim Bornold. 

Vid torsdagens börsöppning fortsatte Gamestop-aktien att rusa uppåt med ytterligare 20 procent. Men vid klockan 16.00 rasade aktien – från att ha kostat 466,57 dollar, kostar den i skrivande stund 126,01 dollar.

Attacken har skakat Wall Street och orsakat enorma förluster i hedgefonderna som satsat på att blanka bland annat Gamestop.

Fenomenet med en sådan koordinerad aktion sprungen ur sociala medier är nytt och innehåller komplicerade turer.

Vi reder ut vad som hänt.

1. Vad är Gamestop?

Det är en av världens största återförsäljare av datorspel med tusentals butiker över hela världen. Men bolaget har gått allt sämre när kunderna övergår till onlinespel.

I slutet av 2019 beslutade man till exempel att lägga ned butikerna i Sverige. Samtidigt har Gamestops aktie backat kraftigt.

2. Vad är Reddit?

Det är en social nyhetssida på nätet med olika forum. I en stor grupp som kallar sig Wallstreetbets har många unga aktiesparare samlats för att organisera sig bakom olika aktier. De beskrivs i termer som ”anarkister och provokatörer” och hyllas av Teslas grundare Elon Musk.

3. Vilka är blankarna?

Olika aktörer på finansmarknaden som spekulerar i att värdet på en aktie ska gå ned, vilket är helt lagligt. Det är bland annat stora hedgefondbolag som tjänar (och förlorar) pengar på att blanka aktier.


Detta är blankning

Syftet är att tjäna pengar på en fallande aktiekurs. Man lånar då aktier på marknaden genom att ta upp en blankningsposition.

Sedan säljer man aktierna och hoppas kunna köpa tillbaka dem billigare i framtiden. Mellanskillnaden blir då vinsten.

Om aktien i stället stiger innebär det att man måste köpa tillbaka aktien dyrare när det är dags att lämna tillbaka den. Då gör man en förlust som i fallet med hedgefonderna och Gamestop.

(Källa: Avanza)

4. Vad är det som sker nu?

Kollektivet med privatsparare, enligt uppgift över två miljoner personer, snackade ihop sig på sina nätforum och började tokköpa aktier i bolag som Gamestop, men även AMC (krisdrabbad biokoncern som bland annat äger Filmstaden i Sverige) och frånsprungna mobiltillverkare som Blackberry och Nokia.

5. Vad blev resultatet?

Bolagens aktier rusar på grund av köptrycket. Framför allt då hedgefonderna som blankat nu är tvungna att köpa tillbaka aktierna till ett mycket högre pris än man spekulerat i. Detta har eldat på uppgången och fått Gamestop att öka hundratals procent i januari. För hedgefonderna och andra blankarspecialister blir det en svidande förlust.

27 januari: Kursraketen skjuts iväg.

Biografkoncernen AMC meddelade på torsdagen att man genomför en konvertering av skulder på 600 miljoner dollar till nu högt värderade aktier, uppger Nyhetsbyrån Direkt. AMC:s aktiekurs har femfaldigats de senaste två handelsdagarna .

För skaparna av detta virala fenomen är det en dubbel vinst. De kan tjäna pengar på uppgången och de får chans att ge det traditonella Wall Street en riktig käftsmäll.

Det blir som David mot Goliat där man vinner striden mot de stora firmorna

– Deras primära syfte är att hedgefonderna ska förlora pengar. Det blir som David mot Goliat där man vinner striden mot de stora firmorna som man tycker har blankat alldeles för mycket och förstört marknaden, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hon tror inte det är sista gången vi ser en liknande aktion.

– Det har kommit in en ny yngre generation på börsen som vet hur man använder sociala medier. Det är första gången vi ser att det här fått så enormt stor effekt, men fenomenet att sociala medier har en tydlig roll i aktiehandel kan vi få se mer av.

6. Kommer fenomenet sprida sig till Sverige och Stockholmsbörsen?

– Det är redan här, svarar Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg & Partners.

– Vi har haft liknade typ av handel i ett flertal bolag de senaste åren. Problemen har stundtals varit så stora så att Börsen känt sig tvingad att stänga ner handeln i vissa bolag under perioder.


10 mest blankande aktierna på börsen

Här är de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen, enligt sammanställning i Dagens Industri. Andel blankade aktier i procent samt värdet på blankningsposten i miljoner kronor).

.

1. Fingerprint cards (7,06, 378 mkr)

2. SBB (5,36, 2219 mkr)

3. Elekta (5,25, 2542 mkr)

4. Intrum (5,08, 1457 mkr)

5. Scandic (4,03, 253 mkr)

6. Hoist (3,77, 114 mkr)

7. JM (3,39, 712 mkr)

8. Saab (2,15, 704 mkr)

9. Recipharm (2,10, 484 mkr)

10. Mycronic (2,02, 466 mkr)

7. Vad är rådet till småspararen när en aktie börjar rusa utan rationella skäl?

– Någon kommer sitta på Svarte Petter till slut. När aktien väl vänder av neråt så går det väldigt snabbt och förlusterna kan bli stora.

– Jag har bara ett råd: Håll dig undan, säger Bornold.

Frida Bratt rekommenderar också småspararen att ligga lågt. Risken att bränna sig är hög.

– Det här är helt spekulationsdrivet och risken är att sparare som inte förstår vad som händer hakar på tåget.

– Om detta är en trend som fortsätter är det risk det undergräver förtroendet för börsen och aktiehandeln.

TV: Vad händer i Gamestop?