Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Första AP-fonden säljer av aktier i fossiltunga bolagen

Oljecisterner västra Siberien, Ryssland.
Foto: TASS / IGOR ONUCHIN/TASS/SIPA USA SIPA USA

Första AP-fonden har beslutat att sälja av bolag med väsentlig exponering mot fossilindustrin.

– Vi kommer avyttra bolag med fossil verksamhet så fort som möjligt, men vi kommer inte göra det på bekostnad av pensionsspararna, säger Sara Christensen, kommunikationschef för första AP-fonden.

I ett pressmeddelande från Första AP-fonden framgår att klimatrisker kommer att påverka de investeringar som görs. Vidare bedöms det att den pågående omställningen till en mindre fossilberoende ekonomi utgöra en stor osäkerhet för bolag verksamma inom kol-, olje- och gasindustrin. Investeringar i dessa bolag kan medföra en högre finansiell risk för fonden.

– Hittills har vi avyttrat allt innehav som är internt förvaltat. Vi inleder även dialog avseende diskretionära mandat och fondinnehav där bolag med fossil verksamhet ska säljas av så fort som möjligt, säger Sara Christensen.

Vad gäller de externt förvaltade innehaven kommer de även säljas av så fort det går.

– Det externa kan man inte bara sälja av direkt på samma sett. Men med tiden kommer även de avyttras.

Första AP-fondens fossilfria ambition kommer under en turbulent börstid där mer eller mindre samtliga aktier faller, vilket gör arbetet svårare för stunden.

– Nu har ju börsen sjunkit rejält, men ambitionen är att ha avyttrat det mesta inom något år. En stor del är som sagt redan avyttrat, men det kan finnas vissa innehav som tar längre tid, säger Sara Christensen, och pekar på att avyttranden inte kan göras hur som helst under denna svängiga period med betoningen att pensionsspararna inte ska drabbas.

LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

LÄS MER: Experternas tips: Bolag och branscher att investera i nu