Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norwegian hos Kronofogden – missade nota på 19 miljoner

Det norska flygbolaget befinner sig under stark ekonomisk press och aktien ar tagit storstryk med en nedgång på 77 procent på ett år.
Foto: Chris Raezer Photography / © 2013 Chris Raezer Photography
- Pengarna är nu inbetalda, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, presschef för Norwegian i Sverige och Finland.
Foto: VI-FOTO / VI-FOTO
Norwegians informationschef.
Foto: VI-foto

Flygbolaget Norwegian betalade inte passagerarskatten till svenska staten i rätt tid.

Mer än 19 miljoner kronor har staten haft som fordran på företaget.

Expressen kan avslöja att det norska flygbolaget bara var några dygn från att Kronofogden skulle slå till och jaga tillgångar.

Det är Norwegians dotterbolag i Sverige som råkat i trubbel med Skatteverket och under några dygn var bolaget hotande nära att Kronofogden skulle börja jaga bolagets tillgångar i Sverige.

Det rörde sig om sammanlagt fem skuldposter där Skatteverket inte fått betalt. Förutom fyra mindre poster, däribland ”tull och andra införselavgifter” på 600 kronor, så uteblev en inbetalning på drygt 19 miljoner kronor som gällde passageraravgifter.

När betalningen inte kom skickades kravet vidare till Kronofogden där indrivning hotande redan nu kommande måndag.

Listan med Norwegians skulder till Skatteverket

I början av veckan ville Norwegian inte kännas vid några skulder. Men när Expressen började ställa frågor kom snart beskedet:

Norwegians skuldsaldo hos Kronofogden i början av veckan.
Foto: LEIF BRÄNNSTÖM

– Det här gäller en försenad inbetalning av passageraravgifter i Sverige. I Sverige går räkningar från Skatteverket automatiskt direkt till Kronofogden, utan påminnelser. Förfallodatum var 27 juli och inbetalningen är nu på väg. Norwegian betalar passageraravgift i ett flertal länder med olika förfallodatum och vi har nu gått igenom våra system för att förhindra att detta sker igen, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, presschef för Norwegian i Sverige och Finland.

Hur kom det sig att det blev så här?

– Det måste ha blivit ett missförstånd.

Det har inte att göra med att företaget har dålig ekonomi?

– Nej, det har det inte.

Charlotte Holmbergh Jacobsson säger att hon inte vet när företaget upptäckte skulden, men att pengarna nu betalats in. Därmed är faran om en aktion från Kronofogdens sida undanröjd.

Men i tisdags när Expressen började ställa frågor om de uteblivna skattepengarna var Norwegian fyra dygn från att Kronofogden skulle ha börjat leta efter utmätningsbara tillgångar.

Norwegian hårt pressat

Norwegian är i dag under stark ekonomisk press. Bolaget har också lagt fortsatt tillväxt på is och satsar nu på att få ordning på ekonomin. Flera rutter har lagts ner och bolaget har i dag ett omfattande besparingsprogram.

Aktien har tagit rejält stryk på grund av det pressade ekonomiska läget. Kursen har fallit med 77 procent på ett år.

Bjørn Kjos, Norwegians storägare och fram till nyligen företagets vd.
Foto: SARA STRANDLUND / EXPRESSEN EXPRESSEN

Nyligen meddelande storägaren och bolagets koncernchef Bjørn Kjos, 73, att han lämnar bolagets ledning. Kjos avgick samma dag som beskedet om hans avgång offentliggjordes.  

– Jag har varit några år på övertid så jag borde ha gjort det tidigare. Men nu är det rätt tid, sa Bjørn Kjos till tidningen Dagbladet.

Någon efterträdade på vd-stolen är inte utsedd. En utpekad kandidat till posten är den avgångne Norwegianchefens egen dotter Anna Kjos-Mathisen, 36. Hon är redan inne i flygbolaget som pilot och chef för rekryteringen av piloter.

Men enligt insatta bedömare är det dock mer troligt att Norwegians finansdirektör Geir Karlsen, som gått in som tillfällig vd och koncernchef, blir ordinarie på vd-stolen.