Det är Swedbank själv som enligt börsreglerna informerat om Finansinspektionens utredning. Meddelandet offentliggjordes i form av ett pressmeddelande.
Nyheten utlöste kursras för bankaktien som dök och efter någon timme låg raset på 4,5 procent.
Swedbank uppger att utredningen handlar om perioden 20 september 2018 till 20 februari 2019. Det handlar om ett ”offentliggörande av insiderinformation och upprättande av insiderlista” i samband med avslöjandet om misstänkt penningtvätt i bolaget, skriver bolaget. Banken leddes då fortfarande av Birgitte Bonessen som våren 2019 tvingades bort under dramatiska omständigheter.
Syftet med regler om offentliggörande av insiderinformation är att undvika att kurspåverkande information bara finns tillgänglig för ett fåtal personer som kan utnyttja den för insiderhandel, enligt FI. Det finns också en skyldighet att föra en så kallad insiderförteckning över samtliga personer som förfogar över insiderinformation i bolaget.
Om det skulle visa sig att Swedbank brutit mot reglerna riskerar banken miljonböter. I mars 2020 drabbades senast av en rejäl bötessmäll. Den gången blev det 4 miljarder kronor i böter av Fi för allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker.
Swedbanks skamfilade rykte
Storbanken Swedbanks har ett skamfilat rykte sedan penningtvättshärvan i Baltikum exploderade i offentligheten och tvingade dåvarande vd:n och koncernchefen Birgitte Bonnesen att avgå. Härvan utreds som bäst av Ekobrottsmyndigheten, EBM. Bonnesen har delgivits misstanke om brott i två fall.

Brottsmisstankarna dök upp som en direkt följd av SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande i början av 2019, om Swedbanks misstänkta penningtvätt i Baltikum.
Swedbank hade använts för penningtvätt i närmare ett decennium – och minst 40 miljarder kronor uppgavs ha slussats mellan olika misstänkta konton i Baltikum i ett avancerat sätt att tvätta pengarna vita. Även Danske Bank var involverat i skandalen.
Några dagar innan Uppdrag Gransknings program fick 15 av Swedbanks största aktieägare förhandsinformation om det kommande tv-programmet. Mötet, som var en informationsträff några månader innan bolagsstämman, leddes av koncernchefen Birgitte Bonnesen.
Misstankarna mot Bonnesen - riskerar fängelse
Brottsmissankarna mot Birgitte Bonessen gäller misstanke grovt svindleri och röjande av insiderinformation. Svindleriet gäller att hon offentligt förnekat att banken kände till något om penningtvätt och den senare brottsmisstanken är kopplat till informationsträffen för den exklusiva skaran aktieägare som fick förhandsinformationen om den kommande SVT-granskningen.
Enligt vad Expressen erfar är utredningen mot Birgitte Bonessen inne i slutfasen. Vid ett åtal med fällande dom riskerar den tidigare Swedbank–chefen fängelse.
Birgitte Bonnesen har hela tiden förnekat att hon gjort något brottsligt. I en intervju med Expressen timmarna efter att hon sparkats sa hon ”jag har inte gjort något fel”.
Under polisutredningen har hennes försvarare, advokat Per E Samuelson och tillbakavisat anklagelserna mot hans klient.
– Jag känner mig trygg med att hon inte har gjort sig skyldig till det minsta fel, har Per E Samuelson sagt till Dagens Nyheter.