Ekonom: Swedbank kan få stora problem

Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.
Swedbank har ungefär fyra miljoner privatkunder.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Vågar jag lita på Swedbank efter den misstänkta penningtvättskandalen? Är mina sparpengar i farozonen?

Sparekonomen Christina Söderberg reder ut.

En och annan av Swedbanks fyra miljoner privatkunder lär i dag ställa sig frågande till banken och kanske också undrar om de själva riskerar att få ta någon smäll i kölvattnet av turbulensen kring den misstänkta penningtvätthärvan.

Christina Söderberg är sparekonom på jämförelsesajten Compricer. Hon tycker att den vanlige bankkunden inte behöver vara orolig för sina sparpengar. Men den som har aktien i Swedbank bör kanske tänkta sig för. Och banken kan få problem.

Vad betyder den här misstänkta penningtvätten för mig om jag är kund i Swedbank?

– Den misstänkta penningtvätten kommer inte att påverka dig som kund. Du har skydd för ditt sparande och bolån. Men på längre sikt, om det visar sig sant och/eller om skandalen växer, kan banken få stora problem när många kunder kommer vilja byta bank.

Compricers sparekonom Christina Söderberg.
Foto: Pressbild

 Bör jag vara orolig för mina pengar?

– Nej du behöver inte vara orolig över dina pengar. Du har insättningsgaranti på ditt sparkonto och andra skydd för dina investeringar. Däremot om du har aktier i Swedbank kanske du ska fundera på vad du tror om framtiden - detta kommer att skada förtroendet för banken rejält vilket kan påverka aktiekursen både på kort och lång sikt.

Är det något som jag ska tänka på oavsett om det handlar om Swedbank eller någon annan bank?

– Ja, jag tycker att man alltid ska ha insättningsgaranti på sitt sparkonto. Då är man garanterad att få tillbaka pengarna om banken skulle gå i konkurs. Du får högre sparränta när ditt konto inte har garantin, men du tar då också en mycket högre risk.

Om det visar sig att Swedbank gjort fel kan det i slutändan drabba den vanliga kunden i form av högre avgifter som ska täcka eventuella böter som banken måste betala?

– Ja det är absolut en möjlighet, samtidigt kommer de då att förlora många kunder som flyttar sitt engagemang till andra banker. Så det dröjer nog innan de höjer avgifterna.

Något annat som jag bör tänka på som bankkund?

– Swedbank (och Handelsbanken) är de största bolånebankerna vi har och trots ökade marginaler på våra bolån kunde inte Swedbank försvara sin marknadsposition visar senaste rapporten och tappat marknadsandelar.

– Bankkunder reagerar rätt starkt vid händelser som denna. Vid Panamaskandalen 2016 såg vi en stor ”flykt” från Nordea i vår bolånetjänst Mittbolån. Många kunder valde då att flytta sitt bolån från Nordea och jag är övertygad om att vi kommer se en liknande rörelse nu från Swedbank till andra banker.