Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aktieexperten: Börsen kan rasa 25 procent

Börsöppning med Lovisa Vitus - Finnair vinstvarnar.
Över hela världen faller böserna på grund av coronaoron.
Foto: ZHANG MOCHENG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Foto: nordnet
Joakim Bornold.
Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET
Foto: AP
Foto: WERNER BAUM / EPA DPA
1 / 7

Börserna i Europa rasade återigen i rena coronafrossan.

Stockholmsbörsen var som mest ned fem procent procent under torsdagen, och många småsparare noterar nervöst hur värdet på fonder och aktier snabbt sjunkit.

Analytikern Joakim Bornold tror att börsraset kan bli så stort som 20-25 procent närmaste tiden.

– Det är ett fullt rimligt antagande, säger han.

Börsen har skakat ordentligt den här veckan efter nyheterna om att Coronasmittan fått fäste i industri- och turistregionerna i norra Italien.

Efter raset under måndagen och tisdagen åkte kurserna jojo under onsdagen och börsen stängde till slut på plus en halv procent.

Börsen vänder ned igen

Men på torsdagen vänder det ned igen och det rejält. Efter tio minuters handel hade det breda OMXS-indexet backat med drygt två procent. Börserna i Frankfurt och London backade ungefär med lika mycket under morgonhandeln. Även börserna i New York inledde nedåt när de öppnade under eftermiddagen, svensk tid.

En timme före stängning på torsdagseftermiddagen låg OMXS  i Stockholm på minus 4,9 procent. Efter återhämtning stängde börsen på minus 3,7. Bland andra har SAS-aktien tagit mycket stryk och var ned över tio procent, detta efter ett fall på 11 procent under onsdagen.

Joakim Bornold, finansmarknadsanalytiker vid Söderberg & Partners, varnar för att raset kommer att fortsätta.

Han jämför med december 2018 när börsen tappade 20-25 procent.

Kan det bli lika stort ras den här gången?

– Ja det tror jag, det är ett fullt rimligt antagande. Det är redan ner närmare tio procent från toppen tidigare i år. Men om det ska ner betydligt mer lär det innebära att Coronaviruset får ett betydligt större fäste i Europa och USA än i dag, säger Bornold.

Fallet 2018 berodde inte på spridning av något influensavirus utan var en reaktion på signaler om sämre tider.

– Börsen föll den gången kraftigt efter att konjunktursignaler sett svaga ut och efter en stark börs tidigare under året . Lite liknande det vi ser nu, säger Joakim Bornold och tillägger:

– Men marknaden återhämtade sig väldigt snabbt och 2019 blev ett väldigt bra år på börsen med uppgångar på 30 procent. Det finns stora chanser på en liknande utveckling när konsekvenserna av viruset klingar av.

”Fortsätter tills smittspridningen klingat av”

Det är tydligt att Coronafrossan kopplat greppet på finansmarknaden. Och det är inte över än, enligt ekonomerna.

– De röda siffrorna på börsen kan fortsätta under en tid tills nyheterna kring smittspridningen klingar av och tills vi vet hur stor skada störningarna orsakat för tillväxten och för bolagen. Som sparare måste man vara beredd på detta, säger Frida Bratt vid nätbanken Nordnet.

Hur ska man förbereda sig?

– Säkra sparandet genom att ha rätt pengar på rätt ställe. Aldrig kortsiktiga pengar på börsen - sälj av direkt om du har buffertpengar på börsen exempelvis. Får du ont i magen av att se hur börserna faller kanske du ändå har för stor risk och andel aktier i sparandet på medellång sikt, tre till fem år. Justera aktieandelen och se till att ha flera typer av tillgångar i portföljen på medellång sikt.

Joakim Bornold beskriver situationen som att börsen försöker sätta ett pris på riskerna med Coronaviruset, vilket inte är helt lätt. Därav de stora svängningarna i aktiekurserna vi sett under veckan.

Kan hålla huvudet kallt

Om man sparar på börsen och inte planerat att röra pengarna förrän om fem-tio år finns ingen anledning att sova dåligt om nätterna, menar sparekonomen Frida Bratt. Fortsätter man spara regelbunden så köper man andelarna billigare nu.

– Med det långsiktiga sparandet tycker jag fortfarande man ska hålla huvudet kallt och fortsätta månadsspara för att också dra nytta av fallet, avslutar Bratt.

Bästa råden till småspararen när börsen skakar

1.    Rätt pengar på rätt plats

Sparar du långsiktigt tycker jag inte man ska försöka gå in och ur marknaden. Satsa på att månadsspara, så att du per automatik köper in dig vid olika tidpunkter. På så vis köper du ibland när börsen stigit och ibland när börsen fallit. När den fallit får du fler fondandelar eller aktier för din månadsinsättning.

Se därför till att det är långsiktigt sparande du har på börsen. Då behöver du inte försöka tajma marknaden.

2.    Ha bara pengar på börsen du har råd att förlora

Det här hänger ihop med långsiktigheten igen. Sparar du på lång sikt har du råd med nedgångar, förhoppningsvis växer ändå pengarna i det långa loppet. Och igen – sparar du långsiktigt kan du se börsfall som köplägen.

3.    Ha aldrig kortsiktigt sparande på börsen

Buffertsparande, sparande till resan eller vad det nu kan vara hör absolut inte hemma på börsen. Coronaviruset visar varför – det kan alltid dyka upp händelser som är svåra att förutsäga och som kan orsaka kursfall. Börsen är riskfylld.

4.    Förstå vad du köper

Det finns en mängd produkter som försäkrar om att du skyddar mot börsfall. Ett exempel är hedgefonder. Med hedgefonder är en brokig samling olika strategier, ofta till hög avgift. De senaste perioderna av nedgång, exempelvis hösten 2018, levererade de inte enligt sitt grundläggande uppdrag; avkastning oavsett marknadsläge. Jag tycker det är bättre att välja mer transparenta och enkla produkter med låg avgift. Se nedan.

5.    Bygg krockkudde

Det är framför allt i sparandet på medellång sikt du kan behöva justera risken, om du känner att aktieandelen är för hög i nuläget. Korträntefonder ger just inget alls men är transparenta till låg avgift och kan fungera som parkering i sparandet på medellång sikt. Företagsobligationsfonder, eller fonder som kombinerar statspapper och företagsobligationer, kan också vara en idé.

Ett annat sätt att skapa inbyggd krockkudde är att satsa på högutdelande bolag, där utdelningen delvis kan väga upp för eventuella kursfall. Banker, telekom och fastigheter är klassiska högutdelare, även om jag skulle vara försiktig med den senare kategorin som gått extremt bra. Det finns också fonder som innehåller högutdelare, exempelvis Xact Högutdelande.

6.    Överkurs

För den aktive spararen finns det sparprodukter som inte korrelerar med börsen, och som därför kan vara ett komplement i portföljen. Det finns exempelvis börshandlade produkter med hela OMXS30-index som underliggande, och som stiger när börsen faller, så kallade bear-produkter. De finns med olika stor hävstång, men här gäller det att verkligen förstå produkten och risken. Dessutom måste du ha en klar bild av vad du tror om börsen framöver, annars hamnar du snett.

Guldprodukter kan också vara intressanta i det här läget. Jag tycker det bästa sättet att exponera sig mot guld, som alltså oftast inte korrelerar med börsen, är via börshandlade produkter som certifikat. Då får du en direkt exponering mot guldpriset och får ingen operativ risk så som finns i rena guldbolag eller i guldfonder (som därtill också ofta är dyra). Men tänk på att guld inte är en säker hamn, även om det ibland benämns så. Det är helt enkelt en tillgång som precis som alltid annat innebär ett stort risktagande, men den korrelerar inte med börsen, och det är det man vill åt. Tänk på att certifikat kostar i form av courtage, så håll koll på kostnaden.

Källa: Frida Bratt, Nordnet.

Sparekonomen Joakim Bornold om utvecklingen.

Kommer du sälja aktier eller fonder på grund av coronautbrottet?