Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter valnatten: Börsen öppnar svagt uppåt

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholmsbörsen öppnar uppåt efter nattens valrysare.

I inledande handel på måndagen är breda index OMXSPI upp med omkring en halv procent.

Stockholmsbörsen stiger med omkring en halv procent då den öppnar efter en dramatisk valnatt.

Vid 10.30 hade breda index gått upp med en dryg procent.

Bland vinnarna finns Getinge, plus 1,7 procent, Handelsbanken, plus 1,7 procent och Boliden, plus 1,3 procent.

Noterade bolag inom skola och välfärd rusar efter valnatten. Academedia är upp 15 procent på måndagsförmiddagen.

Electrolux, som vinstvarnat och aviserat besparingar på måndagsmorgonen, faller över 4 procent. Även molntjänstbolaget Sinch backar, liksom Astra Zeneca, som rapporterat om forskningsresultat under morgonen. I förra veckan stängde börserna i USA och Europa uppåt, och i Asien går det samma väg nu på måndagen.

Utgången i det svenska valet avgörs först senare i veckan, men efter den sena vändningen i resultatet under rösträkningen ser nu det borgerliga blocket ut att leda knappt. En budget ska fram av en ny regering tre veckor efter tillträdet, men det är ännu osäkert vem som får presentera den.

”Drar ned på lyx och nöjen”

Under veckan som kommer är det mycket fokus på inflation. Från USA kommer augustisiffror på tisdag, från Storbritannien och Sverige på onsdag.

Under måndagsmorgonen har SEB:s boprisundersökning publicerats, den visar att en stor majoritet tror på fallande bopriser. SEB har också frågat om hushållens konsumtion, och drygt en tredjedel svarar att de tänker dra ned på lyx och nöjen.

Under måndagen kommer BNP-siffror från Danmark och Storbritannien, och industriproduktion och handelsbalans från Storbritannien.