Har du valt fonder i premiepensionen med höga avgifter för att kunna ta del av de fina rabatterna?
Det är inte säkert att det lönar sig, enligt Pensionsmyndigheten.
För att det ska vara motiverat att välja en fond med högre avgift så behöver den fonden generera en värdeutveckling som kompenserar för avgiftsuttaget fullt ut. Annars gröper avgiften ur pensionskapitalet, konstaterar myndigheten i rapporten.
Lönar sig en högre avgift?
När man analyserar utvecklingen 2012-2021 på de hundratals fonder som finns att välja mellan på Fondtorget finns inga finns tecken på att aktiefonder med en högre nettoavgift har gett en högre värdeutveckling.

Tvärtom så hade fonder med de absolut högsta riskerna en sämre värdeutveckling under perioden 2012–2021 än övriga fonder.
Exempel: Ett sparande med samma insättning under 40 års tid ger en premiepension som är 4,5 procent lägre om man sparar i en fond som tar 0,4 procent i avgift jämfört med en fond som tar 0,2 procent. Detta förutsatt samma värdeutveckling.
Vid ännu högre avgifter blir värdeskillnaden större, enligt Pensionsmyndigheten.
Räntefonder följer inte mönstret
I slutändan kan fondavgiften göra en markant skillnad för hur stor din slutliga premiepension blir.
– I valet mellan likartade aktiefonder är den fond med lägst årlig avgift generellt att föredra, uppger Jesper Lorentz, analytiker på Pensionsmyndigheten i en kommentar till rapporten.
För räntefonder har värdeutvecklingen däremot stigit i takt med högre fondavgifter, enligt analysen.
Detta är premiepensionen.
Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du själv får placera i fonder.
Den som har lång tid kvar till pension förväntas få bäst värdeutveckling genom att spara i aktiefonder.
Den som är nära pensionen kan minska risken genom att placera en del av sparandet i räntefonder som ger en lägre, men mer stabil värdeutveckling.
De som inte gör ett eget fondval får premiepensionen placerad i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa, där risken justeras efter ålder.
Nyheter om din ekonomi.