Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Christer Gardells Cevian till hårt angrepp mot Ericsson

Christer Gardell.
Foto: EXPRESSEN/TT NYHETSBYRÅN / EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Ericssons vd Börje Ekholm.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL

I en Di-intervju för en vecka sedan kallade finansmannen Christer Gardell börsfallet i Ericsson efter korruptionsskandeln i Irak för ”överdrivet”.

Sen kom SVT:s avslöjande om pengar som betalats till IS.

Nu byter Gardells fondbolag Cevian fot och går till hårt angrepp mot Ericsson, där man är storägare:

– Skadan som har orsakats går långt bortom de miljarder som aktieägarna förlorat. Tiotusentals av Ericssons anställda, såväl som Sveriges rykte internationellt, faller också offer för bolagets misskötsel, skriver bolaget i dag.

Det är i ett pressmeddelande som Ericssons storägare Cevian bland annat skriver:

”Ericssons trovärdighet och anseende har tagit omfattande skada av misslyckad bolagsstyrning, nu senast exemplifierat av hanteringen av korruptionshärvan i Irak och bolagets interaktioner med det amerikanska justitiedepartementet (DOJ)”.

Fondbolaget poängterar att man inte ifrågasätter hur styrelsen försöker att hantera situationen men vill nu se en rad åtgärder, bland annat att man ska återupprätta marknadens förtroende.

”Ge styrelsen ett löpande mandat att köpa tillbaka bolagets aktier. Detta ska göras för att säkerställa att större förvärv och investeringar alltid utvärderas gentemot alternativet att köpa tillbaka Ericssons egna aktier. Ett återköp av aktier under rådande omständigheter skulle påvisa styrelsens övertygelse att den senaste tidens kursfall är överdrivet”.

Optimist – för en vecka sedan

Fondbolaget Cevian Capital medgrundades 2002 av Christer Gardell.

Så sent som för en vecka sedan sa Christer Gardell i en intervju med Di TV att han anser att marknadsreaktionen efter Irakskandalen som avslöjades för några veckor sen var en kraftig överreaktion.

– Att skandalen skulle leda till en värdeförsämring på 60–70 miljarder var överdrivet, fastslog Christer Gardell i Di TV och konstaterade: 

– Jag kan lätt se att Ericssons kurs dubblas.

Två dagar senare avslöjade SVT att Ericsson betalat 20 miljoner kronor i mutor till Islamska staten, IS.

Aktieraset fick ny fart i måndags och Ericsson har senaste månaden tappat nära en tredjedel av sitt börsvärde.