Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Börsen öppnar uppåt

Stockholmsbörsen inleder uppåt, i linje med ledande Europabörser.

OMXS-index har efter fem minuters handel gått upp 0,9 procent.

Uppgången är bred, med 27 av 30 aktier i OMXS30-index på plus.

Bland vinnarna finns klädkedjan H&M och vitvarutillverkaren Electrolux, upp med 1,9 respektive 2,4 procent.

Byggkoncernen Skanska har inför börsöppningen presenterat en ny miljardorder i New Yorks tunnelbana. Aktien stiger 1,3 procent.

Oljepriset har lyft sedan oljekartellen Opec i onsdags återigen gjort upp med Ryssland om minskad produktion för att hålla uppe priserna. Dessutom har EU-länderna enats om ett åttonde sanktionspaket mot Ryssland, där det bland annat ingår ett pristak på rysk olja. Ett terminskontrakt för leverans av brentolja nästa månad har sedan beskedet stigit med cirka 2 dollar till drygt 93 dollar per fat.

Kronan backar ett par ören till 10:94 kronor per dollar efter en ny omgång SCB-siffror, däribland en BNP-indikator för augusti som blev oväntat svag. Kursen kan jämföras med de historiska bottennoteringarna på 11:36 kronor per dollar i slutet av september.

De asiatiska börserna har under natten haft en positiv trend, trots att Wall Street avslutade onsdagshandeln på minus. Hongkongbörsen backar något, medan det pekar uppåt på börserna i Taipei, Tokyo och Seoul. Börserna i Fastlandskina har helgstängt i veckan.

Börserna i USA ser enligt terminshandeln ut att ansluta till den positiva börstrenden och inleda torsdagen uppåt.