Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Börsen går mot svagt avslut på svag vecka

Stockholmsbörsen bakar då handeln inleds i dag.

Inflation och stigande räntor oroar marknaden.

Direkt efter handelsstarten backar OMXSPI med cirka 0,1 procent.

Autoliv, Hexagon och Electrolux hör till de storbolag som drar ned indexet.

Bland dem som puttar upp index finns Tele2, som föreslår en extra utdelning på 13 kronor efter försäljningen av T-Mobile i Nederländerna. Aktien stiger med drygt 2 procent. Även Kinnevik stiger, 1,3 procent, och Sinch, 1,5 procent.

Under morgonen har Husqvarna vinstvarnat på grund av komponentbrist, och aktien tappar runt 7 procent.

Trelleborg meddelar att en stor del av bolaget säljs, och aktien rusar över 22 procent.

Under fredagen är det flera stora bolag som handlas utan rätt till utdelning – Nordea, SKF och Essity, Hufvudstaden, Tieto, Evry och Diadrom.

Börserna i Asien är blandade. I Tokyo stängde Nikkei 225 svagt uppåt, plus 0,1 procent, medan det bredare Topix-indexet backade 0,1 procent. I Kina lyser det rött, och Hang Seng ser ut att gå ned rejält, minus över 2,5 procent i eftermiddagshandeln.

Bakom den molokna börsstämningen finns förstås kriget i Ukraina och oron för både stigande inflation och räntehöjningar.

De svenska producentpriserna för februari har ökat med 1,2 procent, enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

I USA talas det mycket om inflationen, och under dagen kommer Fed-ledamöter att hålla tal.

Oljepriset pendlade något fram och tillbaka under torsdagen, men ligger på drygt 119 dollar för ett fat Brentolja på fredagsmorgonen, och trenden är uppåt. Gaspriset har också rört sig fram och tillbaka, men på fredagsmorgonen ser det ut att gå uppåt.

De långa räntorna är på väg upp, den svenska tioårsräntan är den högsta på många år, och takten i uppgången är också rekordartad.

Det gör att boräntorna nu stiger. Under fredagen har Skandiabanken meddelat höjningar av de bundna räntorna, för andra gången på bara tio dagar.