Bitcoin på rekordnivå efter Teslas miljardköp

Elon Musk, vd och grundare av Tesla.
Foto: BRITTA PEDERSEN / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DPA POOL
Foto: OMAR MARQUES/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC / OMAR MARQUES/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Tesla har köpt bitcoin för 1,5 miljarder dollar – 12,5 miljarder kronor.

Samtidigt framkommer att Elon Musks bolag ”inom kort” kommer att acceptera bitcoin som betalningsmedel för sina produkter.

Nyheten fick bitcoin-priset att stiga brant till nya rekordnivåer över 42 000 dollar (runt 350 000 kronor).

Elbilstillverkaren Tesla har köpt bitcoin för 1,5 miljarder dollar, framgår av dokument som lämnats in hos den amerikanska finansinspektionen SEC.

Tesla-vd:n Elon Musk har de senaste veckorna dragit uppmärksamhet till sig genom att stå för en rad uttalanden om olika kryptotillgångar. Bland annat infogade han ämnestaggen ”#bitcoin” till sin biografi på Twitter, vilket ledde till en liknande prisstegring.

– Vi räknar med att kunna börja ta emot betalning i bitcoin för våra produkter inom en snar framtid, skriver Tesla vidare i SEC-inlagan.

Teslas nya policy

I januari 2021 uppdaterade Tesla investeringspolicyn för att ge ”mer flexibilitet för att ytterligare diversifiera och maximera avkastningen på kassa som inte krävs för att upprätthålla tillräcklig likviditet i verksamheten”.

Policyn medförde att Tesla kan investera delar av kassan i vissa specifika ”alternativa reservtillgångar”, skriver bolaget.

– Därefter investerade vi sammanlagt 1,5 miljarder dollar i bitcoin, summerar Tesla.

Vidare varslar Tesla om att digitala tillgångar kan vara ogynsamma givet den höga volatiliteten i marknadens prissättning ”vilket kan vara ogynnsamt när vi vill eller behöver avveckla dem”.

TV: Bitcoins historia från 2009 och framåt