Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Birgitte Bonnesen: ”Jag är självkritisk över det sätt som jag uttryckte mig”

- Jag sår på fast mark, säger Birgitte Bonnesen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Birgitte Bonnesens glädje blev kortvarig.

– Jag står på fast mark, sa hon när Expressen träffade Swedbank–chefen några timmer efter att rapporten om den misstänkta penningtvätten blivit offentlig.

Runt om henne var det allt annat än fast mark. Snarare verkade marken rämna med alla tunga kritiker som sågade rapporten.

Klockan 7 på fredagsmorgonen skickade Swedbank ut den brittiska revisionsbyrån Forensic Risk Alliances, FRA, rapport om den misstänkta penningtvätten inom banken.

Det 24 sidor långa snåriga rapporten - som var kraftigt maskerat - kallades inte längre rapport av banken utan preliminära statusrapport - sågades av många kritiker redan någon timme efter att den blev offentlig.

En sida från den kraftigt maskade rapporten.

Två av de större aktieägarna - Folksam och Sparbanksgruppen med sina drygt 10 procent av rösterna - hade visserligen gett grönt ljus för rapporten. Men andra större aktieägare och analytiker var desto mer kritiska där ord som hafsverk användes i beskrivning av rapporten. 

Birgitte Bonnesen i huvudrollen på Oscarsteatern

Frågan är vad som händer när ridån går upp för föreställningen ”Årsstämma 2019” på torsdag i nästa vecka då aktieägarna infinner sig på Oscarsteatern i Stockholm som hyrts av banken för årsstämman.

Kritiska aktieägare kommer sannolikt att vändra sin ilska i lokalen.

Birgitte Bonnesen kommer vara en av huvudrollsinnehavarna på Oscarsteatern på torsdag i nästa vecka.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fakta Birgitte Bonnesen

NAMN: Birgitte Bonnesen.

ÅLDER: 62.

YRKE: Vd och koncernchef för Swedbank.

BOR: I villa i Djursholm utanför Stockholm.

FAMILJ: Sonen Frederik, 28. Särbo.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Odder söder om Århus i Danmark. Har en 4,5 år yngre syster.

UTBILDNING: Executive MBA (Handelshögskolan, Stockholm, 2004-2006), masterexamen i ekonomi och moderna språk (engelska och franska) vid Århus universitet (1979-1985).

KARRIÄR: Anställd i banken sedan 1987. Har bland annat varit chef för strategisk affärsutveckling, ”Globala finansiella institutioner”, ”Baltisk bankverksamhet” 2011-2013 och ”Svensk bankverksamhet”.

INKOMST AV TJÄNST: 13.433.000 kronor (2018). 

Hårt ansatt ända sedan SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande, avverkade Birgitte Bonnesen  med styrelseordförande Lars Idermark intill sig, under fredagsförmiddagen den ena ”parintervjun ” efter den andra.

Om utredningen från FRA: En del tycker det är ett hafsverk?

Birgitte Bonnesen dröjer några sekunder där vi sitter mitt emot varandra, innan hon säger:

– Det tycker jag inte. Det som var deras uppdrag var att gå in och titta på slutsatserna i vår egen utredning. Och den extra granskningen bekräftar den bild som vi tagit fram.

En del aktieägare säger att de vill ha allt på bordet?

- Vi gör många granskningar, vi kommer att fortsätta...

Styrelseordförande Lars Idermark, som känns som något av en mental livvakt åt Bonnesen under den korta intervjun, bryter in.

– Styrelsen har beslutat om att vi ska göra en fördjupning, titta igenom processer, hur vi jobbar, och vi har bett FRA fortsätta med det. När vi är klara med det blir det en intern rapport som vi kommer att gå igenom i styrelsen och lämna över till Finansinspektionen.

Självkritisk?

– Jag är självkritisk över det sätt som jag uttryckte mig i höstas, säger Birgitte Bonnesen.

Swedbank-chefen gjorde då tvärsäkra uttalanden om att det inte hittats något misstänkt i kölvattnet efter ”tvätteriskandalen” inom Danske Bank.

– Jag har fått väldigt många frågor som jag inser i efterhand, att hade jag givit mer kontext kring mina egna uttalanden, då hade det gett mer kunskap om hur vi arbetar med penningtvätt.

– Det sätt som jag uttryckte mig på uppfattades inte som min intention. 

Swedbanks vd och koncernchef Birgitte Bonnesen med bankens styrelseordförande Lars Idermark.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Birgitte Bonnesen menar i dag att det i höstas inte kom fram vilket arbete som görs inom banken för att hålla koll på misstänkt penningtvätt och eventuella larm om detta till polisen

Du har varit hårt ansatt under de här veckorna, och i något läge används orden ”spiken i kistan”.

– Det är klart att det är utmanade att vara så ansatt. För mig har det varit oroligt viktigt att kommunicera med alla mina kolleger i banken som varje dag träffar kunder, går hem på kvällarna och sitter med sin familj och får frågor. Men jag känner mig väldigt trygg med banken. Jag har jobbat här i mer än 30 år i olika delar av banken. Och jag känner mig trygg, vi står på en fast grund. Vi har en stark identitet i Swedbank.

Mental uppbackning under de här veckorna när de blåst som allra värst?

- Min mentala uppbackning får jag i styrelsen och ordföranden. Det är ändå dom som i slutändan bestämmer mitt vara eller icke vara som vd i banken.

Arga aktieägare

Men frågan är hur långt det räcker för henne och styrelsen på torsdag i nästa vecka. Klockan 11 går ridån upp på Oscarsteatern för årsstämman - sannolikt med många arga aktieägare i lokalen.

Fakta - detta har hänt

19 september 2018: En advokatbyrå presenterar sin utredning av Danske Bank, som visar att tusentals utländska kunder i bankens filial i Estland kan misstänkas för penningtvätt – totalt rör det sig om motsvarande 2 000 miljarder kronor. Danske banks vd Thomas F Borgen - som tidigare var chef för bankens verksamhet i Baltikum - får sparken och tvingas gå samma dag.


3 oktober 2018: Swedbanks aktie rasar efter uppgifter från Bloomberg som indikerar att fler banker är inblandade i Danske Banks penningtvätthärva. Swedbanks vd Birgitte Bonnesen försäkrar dock tvärsäkert i intervjuer att hennes bank inte varit inblandad i skandalen. 2011-2014 var hon chef för den baltiska verksamheten.


20 februari 2019: SVT:s ”Uppdrag granskning” har kartlagt hemliga dokument som avslöjar att 50 kunder i Swedbank har kunnat slussa motsvarande 40 miljarder kronor genom banken mellan 2007-2015. Alla visar tydliga signaler på misstänkt penningtvätt.

Samtidigt har motsvarande 150 miljoner kronor från en gigantisk rysk skattekupp passerat Swedbank i Baltikum – kopplat till fallet med skatterevisorn Sergej Magnitskij som hittades död i ett häkte i Moskva efter att ha vittnat mot högt uppsatta ryska tjänstemän, politiker och domare.


21 februari 2019: Swedbank tillsätter konsultbolaget EY som extern utredare av penningtvättshärvan. Efter knappt en vecka ersätts revisionsfirman av Forensic Risk Alliance, FRA – efter uppgifter om att EY har kopplingar till bankens koncernledning samt att revisionsfirman själva är föremål för granskning i spåren av Danske Bank-skandalen.


26 februari 2019: Efter avslöjandet om den misstänkta penningtvätthärvan har Swedbanks värde rasat med omkring 40 miljarder kronor. DN avslöjar att Swedbanks största ägare informerades om ”Uppdrag granskning” flera dagar i förväg – medan småsparare och resten av marknaden fick information i samband med SVT:s publicering.


27 februari 2019: SVT avslöjar nya uppgifter om personer som misstänks för penningtvätt genom konton i Swedbank i Baltikum. Bland annat en mäktig rysk oligark och Ukrainas tidigare president.


27 februari. Ekobrottsmyndigheten, EBM, meddelar att man inlett förundersökning om obehörigt röjande av insiderinformation. Åtgärden var en direkt följd av uppgifter i Dagens Nyheter som gjorde gällande att flera av de större aktieägarna fått förhandsinformation om den stundande granskningen i SVT. 


22 mars. Forensic Risk Alliance, FRA, kommer med sin rapport som inte motsäger att SVT haft rätt. Men det finns heller inget svar på om banken larmat polisen om misstänkt penningtvätt i de aktuella fallen.  Flera viktiga avsnitt av rapporten är maskad med hänvisning till banksekretessen. Styrelsen förklarar att man har fullt förtroende för Birgitte Bonnesen. 

Ekobrottsmyndighetens utredning från den 27 februari forsätter.